Ελλάδα

Παναγιώτης Μπεχράκης: «Τα μικροσωματίδια καπνού έχουν αυξημένη τοξικότητα, προκαλούν μέχρι και καρκίνο»

Ιδιαίτερη προσοχή σε παιδιά, έγκυες αλλά και ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα συνέστησε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας

varimpompi-fwtia-psila-12
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα μικροσωματίδια καπνού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Μάλιστα, τόνισε ότι η μακροχρόνια εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο, αλλά και σειρά άλλων προβλημάτων υγείας.

«Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Έχουν αεροδυναμικό σήμα και πολύ μικρή διάμετρο έτσι ώστε παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα όπου διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής, ο οποίος προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό, ενώ ευθύνονται για υπερτασικά επεισόδια, για αρρυθμίες, για στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ιδιαίτερη προσοχή για τα παιδιά


Δείτε επίσης