Ελλάδα

Τζανάκης: «Μία ώρα έξω, σαν να έχεις καπνίσει 10 τσιγάρα»

Ο Νίκος Τζανάκης συνέστησε σε όλους να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις

tzanakis

Η ατμόσφαιρα στον αττικό ουρανό είναι αποπνικτική, εξαιτίας της φωτιάς που καίει στη βόρεια Αττική. Ο καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και προειδοποίησε πως η παραμονή κάποιου σε εξωτερικούς χώρους για μία με δύο ώρες ισοδυναμεί με το κάπνισμα 10 τσιγάρων.

Ο Νίκος Τζανάκης ανάφερε για τους καπνούς από τη φωτιά στην Αττική, πως υπό κανονικές συνθήκες υπάρχει μια διαφορά θερμοκρασίας η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, αραιώνοντας τους ρύπους. Ωστόσο, κατά το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας, με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Προειδοποίησε ότι τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα, καθώς μπορούν να εισέλθουν βαθιά στον πνεύμονα, προκαλώντας μια κατάσταση τύπου φλεγμονής – βρογχίτιδας, η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους ασθενών με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα ή και άλλα χρόνια νοσήματα.

Μάλιστα, σημείωσε πως συμπτώματα όπως βήχας παρατηρούνται και σε άτομα δίχως αναπνευστικά προβλήματα.

Συνέστησε οι πολίτες να αποφεύγουν αυτές τις μέρες τη σωματική εργασία και τις αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και τις περιττές μετακινήσεις. Όπως είπε, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες τύπου Ν95 και όχι απλές μάσκες μιας χρήσεως ή υφασμάτινες.

Επεσήμανε, δε, πως τα σωματίδια είναι δυνατόν να εισέλθουν μέσω των κλιματιστικών στα σπίτια εάν είναι παλαιού τύπου και μη συντηρημένα και τόνισε πως τα παράθυρα θα πρέπει να μένουν κλειστά.

Δείτε επίσης