Ελλάδα

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική: Σε πύρινο κλοιό Άγιος Στέφανος και Σταμάτα

Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Κρυονέρι, Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία

fotia

Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά στην Αττική, τη στιγμή που οι άνεμοι αναμένεται να δυναμώσουν από το απόγευμα, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα καίγονται λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Κρυονέρι.

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται παντού, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και η παροχή νερού, με την ΕΥΔΑΠ να καλεί τους καταναλωτές να δείξουν σύνεση στην κατανάλωση. Η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια στη Σταμάτα, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχηγια να σωθούν τα σπίτια στο Πευκόφυτο.

Νεκρός είναι ο 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης που διακομίσθηκε νωρίτερα σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο του ΚΑΤ. Σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων, έφερε χτύπημα στο κεφάλι από πτώση στύλου της ΔΕΗ. Παρά την προσπάθεια ανάνηψης, επί 70 λεπτά, δεν τα κατάφερε.

Οι αρχές δίνουν μάχη στο Πευκόφυτο, που είχε εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Ποντίων Αγίου Στεφάνου, με νέο μήνυμα του 112. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει αναφορές στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός σε Αστυνομία και Πυροσβεστική για να τους απομακρύνουν. Οι κάτοικοι των δύο οικισμών καλούνται να εκκενώσουν προς Αθήνα, μέσω λεωφόρου Θησέως και προς Κηφισιά.

Στις φλόγες ο δρόμος Μαραθώνα – Σταμάτας

Η πυρκαγιά μαίνεται στη λίμνη του Μαραθώνα, καίγοντας πεύκα, ενώ κατευθύνεται προς τα βόρεια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Νίκος Πέππας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ότι το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει πολύ κοντά στον οικιστικό ιστό στην Σταμάτα και απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των πτητικών μέσων. Οι κάτοικοι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα σπίτια τους

Ο δρόμος Μαραθώνα-Σταμάτας έχει παραδοθεί στις φλόγες καθιστώντας την διέλευση αυτοκινήτων αδύνατη.

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, πυροσβέστες απομακρύνουν φιάλες υγραερίου.

Καίγονται σπίτια στο Κρυονέρι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται επίσης τα μέτωπα στις Αφίδνες όπου η φωτιά έχει προξενήσει ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, στο Κρυονέρι όπου οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές σπιτιών και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Στο Κρυονέρι, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Εγκατελειμένο σπίτι, όπου υπάρχουν πλαστικά και καύσιμη ύλη τυλίχθηκε στις φλόγες στην οδό Σολωμού. Οι κάτοικοι προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με κλαδιά.

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός 43χρονου άνδρα καθώς η παρουσία του στην περιοχή και οι κινήσεις του κρίθηκαν ύποπτες. Ο 43χρονος, κάτοικος Αθήνας, δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει επαρκώς την παρουσία του στην περιοχή του Κρυονερίου και έτσι οδηγήθηκε στην Ασφάλεια όπου και ανακρίνεται.

Ο δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης μιλώντας στον Alpha ανέφερε ότι η φωτιά καίει σπίτια και απηύθυνε έκκληση για εναέρια μέσα. Η φωτιά βρίσκεται δίπλα στην πλατεία, ενώ οι κάτοικοι έχουν εκκενώσει εδώ και ώρα την περιοχή. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Διονύσου Μανώλης Κόκκαλης ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι αν δεν υπάρξει ενίσχυση των εναερίων μέσων η φωτιά θα μπει μέσα στον Άγιο Στέφανο.

Νωρίτερα, οι φλόγες τύλιξαν εργοστάσιο στις Αφίδνες, ενώ οι πυροσβέστες απομακρύνθηκαν, λόγω του κινδύνου των συνεχών εκρήξεων. Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης στο Πολυδένδρι και το Καπανδρίτηι, ενώ οι κάτοικοι στο Καλέντι και τη Λίμνη Μαραθώνα κλήθηκαν να φύγουν προς την περιοχή του Γραμματικού.

Φωτιά στην Αττική: Πού σημειώνονται διακοπές στην υδροδότηση

Διακοπές υδροδότησης στην Αττική έχει προκαλέσει η σφοδρή πυρκαγιά που πλήττει τις Αφίδνες.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ εστιάζεται σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και σε περιοχές των Βορείων Προαστίων, όπως Διόνυσος, Κηφισιά, Μελίσσια, Πεντέλη, Ντράφι, Μαρούσι, Πεύκη, Βαρυμπόμπη, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Πολυδένδρι και Αφίδνες, ενώ οφείλεται στη διακοπή ηλεκτροδότησης, με συνέπεια τη διακοπή λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Νερού στο Πολυδένδρι.

Οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι τα συνεργεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η όχληση των καταναλωτών. Ωστόσο, η πυρκαγιά προς το παρόν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, γι’ αυτό η ΕΥΔΑΠ συνιστά στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να καταναλώνουν νερό με τη μέγιστη δυνατή σύνεση.

Η Εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συνεργασία με τις επιχειρησιακές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή, επιδιώκοντας την τάχιστη αποκατάσταση πλήρους λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Νερού στο Πολυδένδρι.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ποια δρομολόγια ακυρώνονται σήμερα και αύριο

Σε ακύρωση των δρομολογίων των αμαξοστοιχιών 58 και 59 Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα και της αμαξοστοιχίας 885 Καλαμπάκα-Αθήνα προχωρά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Επίσης, για αύριο Σάββατο 7 Αυγούστου δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 52, 53 και 884.

Δείτε επίσης