Ελλάδα

Φωτιά στα Βίλια: Καλύτερη η κατάσταση - Στη μάχη και τα δύο Ilyushin

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, ανάμεσα στα οποία και το ρωσικό Beriev-200

fotia_vilia

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στα Βίλια έπεσαν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια Ilyushin, χωρητικότητας 40 τόνων, που πλέον κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά έως το απόγευμα.

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν τη δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και συγκεκριμένα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί. Επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, ανάμεσα στα οποία και το άλλο ρωσικό Beriev-200.

Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18:00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι' αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.

Έως τώρα ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και ισχυρές επίγειες δυνάμεις με τη συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων. Τη δύσκολη δουλειά στα δύσβατα σημεία έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα.

Συνεχώς βελτιώνεται η κατάσταση και στην πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία πλέον, σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν έχει φλόγα και αντιμετωπίζονται μόνο κάποιες εστίες που καπνίζουν στην περίμετρο, η οποία επί της ουσίας έχει οροθετηθεί, αν και δεν έχει δοθεί επίσημα.

Για τις μεσημβρινές ώρες κάνουν συνεχώς ρίψεις δύο ελικόπτερα, ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Δείτε επίσης