Ελλάδα

Εκκλησία: Το μεγάλο «παιχνίδι» στην ιεραρχία

Το παρασκήνιο και οι μνηστήρες για τις τέσσερεις Mητροπόλεις

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÉÅÑÁÑ×ÉÁÓ ÔÇÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ ÔÇÓ ÅËËÁÄÏÓ(ÏÊÔ/2019)//×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Ο πρόωρος θάνατος του 67χρονου και προσφάτως εκλεγέντος (2019) μητροπολίτη Περιστερίου, Κλήμεντος Κοτσομύτη, διευρύνει το παρασκήνιο για την επικείμενη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον προσεχή Οκτώβριο. Θα είναι –εκτός απροόπτου– η πρώτη σύγκληση της Ιεραρχίας μετά από δύο και πλέον, έτη. Ήδη, οι φωνές διαμαρτυρίας για τη μη σύγκληση του ανωτάτου Οργάνου της Εκκλησίας για τόσο μεγάλο διάστημα είναι αρκετές (είναι η πρώτη φορά στην εκκλησιαστική ιστορία που συμβαίνει αυτό), οι περισσότερες εκ των οποίων καταλογίζουν στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου αλλά και σε ομάδα νεαρών μητροπολιτών περί αυτού, σκόπιμη αναβολή της σύγκλησης με πρόσχημα τους υγειονομικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Εν τούτοις, με τη χηρεία της νευραλγικής μητροπόλεως Περιστερίου ανοίγει και η βεντάλια των επιλογών του Αρχιεπισκόπου και της Ιεραρχίας για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τις τέσσερεις, πλέον, κενωθείσες Μητροπόλεις. Τη Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης μετά την εκδημία από κορωνοϊό του 62χρονου Ιωάννη Τασσιά (1958-2020), την Μητρόπολη Καστορίας μετά την εκδημία από κορωνοϊό του 61χρονου Σεραφείμ Παπακώστα (1959-2020), και τη Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου μετά την εκδημία του 68χρονου Εμμανουήλ Σιγάλα.

Ο Σεπτέμβριος για τη συγκεκριμένη σύγκληση της Ιεραρχίας θεωρείται ο μήνας των ουσιαστικών και καθοριστικών ζυμώσεων. Υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε ότι ο μήνας αυτός θα ήταν ο Αύγουστος, με τα πολλά πανηγύρια μέχρι το τέλος του. Όμως, ο κορωνοϊός, που τα «κατήργησε», και ο θάνατος του μητροπολίτη Περιστερίου Κλήμεντος άλλαξαν τα δεδομένα. Νέα Μητρόπολη προστίθεται, αλλάζουν οι ισορροπίες, δημιουργούνται νέες συμμαχίες και νέες έχθρες…

Περιστέρι

Για τη Μητρόπολη Περιστερίου θα «κονταροχτυπηθεί» το «βαρύ πυροβολικό» της Εκκλησίας. Και ξεκινούμε από την έσχατη που χήρεψε λόγω του ότι η επιλογή, πλέον, του προσώπου για αυτήν, θα αποσυμπιέσει τις ασκούμενες οχλήσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο προς τις υπολειπόμενες προς πλήρωση Μητροπόλεις. Υπάρχουν διακεκριμένοι επίσκοποι σε... αιώνια αναμονή για μία Μητρόπολη-«φιλέτο». Πρώτος εξ όλων, με μακρά προσφορά και αδικημένος πολλάκις, ο 60χρονος τιτουλάριος μητροπολίτης Φαναρίου και γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Αγαθάγγελος Χαραμαντίδης. Ακολουθεί ο 44χρονος αρχιγραμματέας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, βοηθός επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος Θεοχάρης και έπεται ο 60χρονος καθηγητής αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς. Σύμφωνα, δε, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες δύο ισχυροί «παίχτες» του Λεκανοπεδίου άρχισαν να πιέζουν για τους πρωτοσύγκελούς τους.

Λαγκαδάς

Για τη σχετικά νεοσύστατη Μητρόπολη (θα είναι ο τρίτος μητροπολίτης αυτός που θα εκλεγεί) θεωρείται βέβαιον ότι θα ενημερωθεί για τα πού θα κλίνει η πλάστιγγα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καθώς είναι από τις σημαντικές Μητροπόλεις των αποκαλουμένων «Νέων Χωρών» για τις οποίες ο κ. Βαρθολομαίος διατηρεί την πνευματική δικαιοδοσία. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πρόσφατα επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο ο Γέρων μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ Αδαμάκης και θεωρείται βέβαιο ότι έγινε συζήτηση για τις επικείμενες εκλογές. Κοινής αποδοχής λοιπόν, Αθηνών και Φαναρίου, φέρεται ο 59χρονος εισηγητής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Πάτμιος στην καταγωγή, αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής. Πιέζει, ωστόσο, και ο 68χρονος τιτουλάριος μητροπολίτης Βρεσθένης, πρώην Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, Θεόκλητος Κουμαριανός, αν και με λίγες πιθανότητες να «λάβει την ευλογία» του Πρώτου.

Καστοριά

Στη Μητρόπολη Καστοριάς το παρασκήνιο έχει και άρωμα πολιτικής. Είναι μίας κομβικής σημασίας Μητρόπολη, περιστοιχιζόμενη από Σκόπια και Αλβανία. Έχει πολύ ιδιαίτερο ανθρωπογεωγραφικό ανάγλυφο και ο μητροπολίτης εκεί είναι ένας είδος μικρού τοπικού ηγέτη. Σε αυτό το σημείο ο αποθανών Σεραφείμ Παπακώστας είχε ανεβάσει πολύ τα στάνταρντ στη διάρκεια της πολυετούς ποιμαντορίας του. Ιδανικός αντικαταστάτης θα ήταν ο εκλεγείς το 2019 στη γειτονική Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, 51χρονος Αθανάσιος Γιαννουσάς, πνευματικό παιδί άλλωστε, αυτός και ο αδελφός του αρχιμανδρίτης Νικόλαος (πρωτοσύγκελος στη Καστοριά), του εκλιπόντος Σεραφείμ. Όμως, δεν τίθεται ζήτημα μεταθετού και έτσι απομένουν οι πιέσεις που δέχεται ο Αρχιεπίσκοπος από δύο μητροπολίτες για τους ευνοούμενούς τους. Του μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσοστόμου Τριανταφύλλου για τον πρωτοσύγκελό του, αρχιμανδρίτη Νικόδημου Ευσταθίου και του μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου Βλάχου για τον πρωτοσύγκελό του, αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Γεωργάτο. Τον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Ευσταθίου ο άγιος Χαλκίδος θα ήθελε να τον δει και αρχιγραμματέα της ΔΙΣ σε περίπτωση εκλογής του Φιλοθέου στον Λαγκαδά. Εσχάτως ακούστηκε ότι για τη Μητρόπολη επέδειξε ενδιαφέρον να προωθήσει τον δικό του «μνηστήρα» και... επώνυμος ηγούμενος του Αγίου Όρους.

Κιλκίς

Στο Κιλκίς φαίνεται πως όλοι «κλειδώνουν» στο πρόσωπο του γραμματέως της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου Αντωνίου- Τριανταφυλλίδη (προϊσταμένου σήμερα του Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος του Κοττάκη στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα.

Το ιστορικό προηγούμενο εκλογής πέντε μητροπολιτών!


Δείτε επίσης