Ελλάδα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ποιους εργαζόμενους θα εφαρμοστεί - «Ανοίγει» η συζήτηση για επέκταση

Οι δύο φάσεις αντιμετώπισης του τέταρτου κύματος - Θέμα χρόνου η επέκταση της υποχρεωτικότητας

emvoliasmos

Σε δύο φάσεις θα εφαρμοστεί το σχέδιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Η πρώτη έχει να κάνει με την λήψη μέτρων προφύλαξης, η οποία και θα δημοσιοποιηθεί στις δώδεκα το μεσημέρι της Τρίτης. Θέμα χρόνου πάντως είναι να μπει σε ισχύ το δεύτερο στάδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της συμμετοχής εργαζομένων στο πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Μέχρι σήμερα υποχρεωτικά εμβολιάζονται μόνο όλοι όσοι απασχολούνται σε κοινωνικές δομές και έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αποφάσεις με βάση τις οποίες θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά εργαζόμενοι και σε άλλους τομείς του δημοσίου τομέα.

Πρώτοι στη λίστα οι εκπαιδευτικοί, με την σχολική χρονιά να αρχίζει σε λιγότερο από έναν μήνα. Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων και καθηγητών είναι εμβολιασμένοι, υπάρχει ένα τμήμα που ακόμα απέχει. Φαίνεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξουν εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

Σκέψεις για υποχρεωτικότητα υπάρχουν και για τους στρατιωτικούς αλλά και για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι προφανές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής που έπρεπε να δοθεί φτάνει στο τέλος του για αυτό και είναι πλέον έτοιμοι να «πατήσουν το κουμπί» σε σχέση με την υποχρεωτικότητα.

Σήμερα Τρίτη πάντως θα ανακοινωθεί μία σειρά μέτρων που λίγο πολύ είναι ήδη γνωστά:

  • Η επιστροφή της μάσκας για όλους και σε όλους τους χώρους.
  • Η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους σε εστίαση και κέντρα ψυχαγωγίας θα επιτρέπεται μόνον σε όσους έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ή όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό.
  • Η διάθεση self test στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα τερματιστεί. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να πληρώνουν για μοριακό ή rapid test δύο φορές την εβδομάδα.

Δείτε επίσης