Ελλάδα

Κοτανίδου: Πώς μπορώ να ξέρω ότι μετά από χρόνια δεν θα έχω παρενέργειες από το εμβόλιο

Η απάντηση στο βασικό ερώτημα, που έδωσε η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

kotanidou_anakoinoseis

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου τόνισε πως το πραγματικό δίλημμα είναι «εμβόλιο ή ιός», κατά τις ανακοινώσεις των μέτρων για ανεμβολίαστους πολίτες και την προστασία της δημόσιας υγείας από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

«Οι ΜΕΘ σώζουν ζωές ασθενών. Αλλά και σε αυτή την επιδημία η πρόληψη είναι η βασική συνιστώσα της αντιμετώπισης του προβλήματος», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Έχουμε τα εμβόλια γι’ αυτό. Διδάσκουν το ανοσοποιητικό να προστατευτεί. Όταν αρκετοί αναπτύσσουν ανοσία τότε εμποδίζουμε τη νόσο να εξαπλωθεί. Αυτό είναι σημαντικό για μια άκρως μεταδοτική νόσο όπως η Covid».

To πραγματικό δίλημμα, σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου, «είναι εμβόλιο ή ιός». Όπως είπε, στην ερώτηση την οποία μπορεί να κάνουν πολλοί συμπολίτες μας «πώς μπορώ εγώ να γνωρίζω ότι μετά από κάποια χρόνια δεν θα έχω παρενέργειες από το εμβόλιο» απάντησε «με κατανόηση»: «θα τους ζητήσω να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς και να επικαλεστώ τα επίσημα δεδομένα.

Είμαστε ήδη έναν χρόνο και λίγο παραπάνω χρόνο μετά τους πρώτους εμβολιασμούς. Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια συμπολίτες μας σε όλο τον κόσμο. Το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων είναι πάρα πολύ ισχυρό.

Από τη μία δηλαδή έχουμε ισχυρότερες ενδείξεις ότι η φυσική μόλυνση και η νόσηση από τον ιό ενεργοποιεί σε έναν πολύ σημαντικό ποσοστό νοσούντων παθολογικούς μηχανισμούς μακροχρόνιων επιπλοκών και προβλημάτων.

Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 18 εκατ. συνανθρώπους σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από ένα πολύ δυσάρεστο και πολύ επιβαρυντικό για την υγεία σύστημα, το post covid syndrome. Και αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται περίθαλψη στα νοσοκομεία, τα οποία πιέζονται από τους ασθενείς.

Το εμβόλιο είναι μια ελαφρά παρέμβαση στον οργανισμό μας. Ένα πολύ ελεγχόμενο υπομέρος της συχνά απρόβλεπτης και έντονης συστηματικής παρέμβασης που μπορεί να προκαλέσει ο ίδιος ο ιός.

Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο αντιμετώπισης ασθενών με Covid-19 και έχοντας επανειλημμένα ζήσει την αγωνία των ασθενών και των συγγενών τους όταν τους Ανακοινώνουμε ότι πρέπει να διασωληνωθούν, θα ήθελα να καλέσω πόσους έχουν ακόμη επιφυλάξεις, να μη διστάσουν να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός είναι θέμα ελευθερίας και επιστροφής στην κανονική ζωή. Είναι θέμα ασφάλειας και προστασίας της υγείας της δικής μας και των αγαπημένων μας».

Δείτε επίσης