Ελλάδα

Αβέβαιο αν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις μετά την πανδημία

«Το υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιεσδήποτε αρρυθμίες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

nosokomeio

Αβέβαιη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την επιστροφή στις ίδιες θέσεις όσων ανεμβολίαστων υγειονομικών τεθούν από 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων τους θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

«Θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας -δεν είναι βέβαιο ακόμη και αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά- ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και οργάνωση του Ε.Σ.Υ. ως ένα βαθμό θα έχουν αλλάξει. Η Κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων, όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά για να προστατέψει ολόκληρη την κοινωνία. Εμβολιασμένους συμπολίτες μας και μη», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε ζητήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων, ακόμη και αρρυθμίες που ενδεχομένως στην πρώτη φάση παρουσιαστούν. Ο εμβολιαστικός μηχανισμός που δημιούργησε η πολιτεία λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο και δίνει πλέον στον καθένα τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, με όποιο εμβόλιο θέλει, όπου θέλει, ακόμη και αυθημερόν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως θα υπάρξει μία αυξητική τάση στους δείκτες και γι΄αυτό το λόγο θα είναι καθοριστικό το επόμενο διάστημα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα από την αξιοποίηση του Freedom Pass, καθώς το 73% των νέων που εμβολιάστηκαν αξιοποίησαν και την κάρτα.

«Διαπιστώνεται ήδη ότι ήταν θετικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της freedom pass -της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας αξίας 150 ευρώ για τουρισμό και πολιτισμό- που ανακοινώθηκε πριν δύο μήνες και χορηγείται εδώ και ενάμιση μήνα σε όλες τις νέες και τους νέους 18 έως 25 ετών, που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 27 Ιουνίου -μια μέρα πριν ανακοινωθεί το μέτρο- οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 (13,6% σε σύνολο περίπου 953.000 νέων). Μέχρι τις 23 Αυγούστου είχαν εμβολιαστεί ή κλείσει το πρώτο τους ραντεβού για να εμβολιαστούν περίπου 410.000 ή 43% της ηλικιακής αυτής ομάδας. Από αυτούς οι 308.603 έχουν κάνει χρήση του freedom pass και έχουν διατεθεί 33,7 εκατ. ευρώ», ανέφερε.

Πορεία εμβολιασμού στο ΕΣΥ


Δείτε επίσης