Ελλάδα

Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Συμμετοχή στο συνέδριο της ΚΕΔΕ «Καινοτόμος xρηματοδότηση έργων ενεργειακής απόδοσης»

Όσα δηλωσε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

dimos_varis_voulas_vouliagm_logotypo

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Καινοτόμος χρηματοδότηση έργων ενεργειακής απόδοσης» του ευρωπαϊκού προγράμματος PRODESA που διοργανώθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση των δήμων και των σχετιζόμενων φορέων για τις βέλτιστες πρακτικές που αναπτύχθηκαν στο PRODESA, με έμφαση στην καινοτόμο χρηματοδότηση έργων ενεργειακής απόδοσης και στον τρόπο που οι Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξή τέτοιων έργων, στο πλαίσιο ενός βιώσιμου Τοπικού Ενεργειακού Σχεδίου για τον μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Επίσης συμμετείχαν εξέχοντα μέλη από Διεθνή και Ευρωπαϊκά όργανα και Φορείς αλλά και παράγοντες της Ελληνικής Κοινωνίας και Αγοράς που υποστηρίζουν την ωρίμανση και βιώσιμη χρήση των ενεργειακών έργων.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παρακολούθησε το σεμινάριο και στον χαιρετισμό του, εκτός των άλλων, δήλωσε: «Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, τα τελευταία έξι χρόνια, έχει αναπτύξει σειρά δράσεων και ενεργειών, σε απόλυτη συμμόρφωση με τις αρχές της αειφορίας, και κάθε δραστηριότητα πραγματοποιείται με γνώμονα την επίτευξη των τριών βασικών παραγόντων, δηλαδή της συνύπαρξης του περιβάλλοντος, του ανθρώπου, και της οικονομίας. Με τις ενέργειες αυτές, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία της πόλης που ονειρευόμαστε, που κάθε πολίτης ονειρεύεται για την πόλη του, στην πόλη που χρωστάμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Μια πόλη η οποία θα έχει εξωστρέφεια, θα αναπτύσσεται, θα είναι φιλική στον πολίτη, τον κάτοικο και τον επισκέπτη, με όρους αναβάθμισης και προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος. Δηλαδή μια πόλη ευφυή, πράσινη, και αποτελεσματική».

Πληροφόρησε για την εγκατάσταση ολοκληρωμένου δικτύου οδοφωτισμού με 10.000 λαμπτήρες νέας τεχνολογίας με τηλεματική διαχείριση, με αποτέλεσμα την μείωση κατά 60% της κατανάλωσης ενέργειας και της παραγωγής υψηλής ποιότητας φωτός στην πόλη, χωρίς φωτορύπανση.

Αναφέρθηκε επίσης στο ήδη εγκατεστημένο δίκτυο 18 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, σε κεντρικά σημεία της πόλης. Το δίκτυο υποστηρίζεται από στέγαστρα ηλεκτρικών φορτιστών και το ρεύμα προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πληροφόρησε επίσης ότι έχει ήδη σχεδιαστεί η κατασκευή ηλιακών πάνελ σε δημοτικές εγκαταστάσεις και αθλητικά κέντρα, ενώ ήδη, 4 σχολεία είναι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι το ΣΦΗΟ (σχεδίο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων) που προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου φόρτισης με 70 φορτιστές, στρατηγικά τοποθετημένους, για να μπορούν να εξυπηρετούν εμπορικές ζώνες, παραλίες, δημόσια κτίρια, αλλά κυρίως και τις ζώνες κατοικίας

Αναφέρθηκε τέλος στα κοινόχρηστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, του Δήμου και ανήγγειλε τη σταδιακή αντικατάσταση του δημοτικού στόλου με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Δείτε επίσης