Ελλάδα

Κορωνοϊός: Οι επικίνδυνες διαστάσεις που παίρνει το «κίνημα» των αρνητών της διασωλήνωσης και οι απειλές προς τους γιατρούς

Μια αντιφατική κατάσταση βιώνει η χώρα καθώς νέα περιστατικά αρνητών εμβολιασμού ξεσπούν κάθε λίγο και λιγάκι

giatroi_koronoios_nosokomio_reuters-scaled

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει το κίνημα των αρνητών της διασωλήνωσης ασθενών, θέτοντας σε κίνδυνο για άλλη μία φορά την ανθρώπινη ζωή. Μετά τους αρνητές του κορωνοϊού, αλλά και τους αρνητές των εμβολίων, πλέον σειρά παίρνουν οι αρνητές της διασωλήνωσης,.

Στη Ρόδο, 55χρονη μητέρα ανήλικου παιδιού υπέκυψε μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η ίδια δεν ήταν εμβολιασμένη, ενώ παρά το χαμηλό οξυγόνο, είχε αρνηθεί τη διασωλήνωση.

Λίγες ημέρες πριν, στο Θριάσιο νοσοκομείο, αρνητές του κορωνοϊού προπηλάκισαν γιατρούς και νοσηλευτές ζητώντας τη μη διακομιδή μίας 48χρονης ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο. Ανάμεσά τους και συγγενής της ασθενούς.


Παρόμοιο περιστατικό αντιμετώπισαν οι θεράποντες γιατροί στον Ευαγγελισμό, όταν ασθενείς και οι συγγενείς του δεν επέτρεπαν να διασωληνωθεί.

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, αποκάλυψε ότι τρία 24ωρα μετά τον θάνατο 54χρονης που αρνούνταν να διασωληνωθεί, χθες, μια άλλη γυναίκα 75 ετών, στο ίδιο νοσοκομείο, δεν δέχθηκε να μπει σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

«Και η οικογένεια, και η ασθενής, δεν δέχονταν να διασωληνωθεί. Ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας και δίνει εντολή στους γιατρούς ότι συνέχισε τη διασωλήνωση» δήλωσε η κ. Παγώνη.

Γιατροί δηλώνουν στο MEGA ότι τα περιστατικά αρνητών διασωλήνωσης ολοένα και αυξάνονται. Ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης πάντως δήλωσε ότι όσες φορές κι αν του τύχουν περιστατικά, θα προχωρήσει σε διασωλήνωση, προκειμένου να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση: Οι άνθρωποι αυτοί προσφεύγουν στο νοσοκομείο για να τους βοηθήσουμε, και στη συνέχεια αρνούνται τη βοήθεια».


Οι γιατροί σημειώνουν ότι η διασωλήνωση είναι μονόδρομος, όταν το οξυγόνο πέσει κάτω από το 75%, με βάση και τη συνολική εικόνα και τα προβλήματα κάθε οργανισμού.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη βούληση του ασθενούς, αλλά είναι φοβερό για εμάς» να λένε ότι αρνούνται να διασωληνωθούν, δήλωσε στον Alpha η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Δείτε επίσης