Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης: Η Ελλάδα συρρέει για το δικό της «αντίο» στον μεγάλο συνθέτη - Από τις 10 το πρωί το λαϊκό προσκύνημα την Τρίτη

Στη Μητρόπολη Αθηνών θα βρίσκεται εκ νέου την Τρίτη και την Τετάρτη η σορός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, πριν ταξιδέψει για τα Χανιά, όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή την Πέμπτη - Πλήθος κόσμου στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου τη Δευτέρα - Τι ανέφερε ο σ

www.dikaiologitika.gr0137524d161eb33e1d49beb2b-27f8d2aa9dd2b84b2621ddfc91cee754bbce8921

Ένας θρύλος έφυγε από την ζωή την Πέμπτη και ολόκληρη η Ελλάδα αμζί με την παγκόσμια γνώμη θρηνεί. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πλήθος κόσμου ξεκίνησε από το μεσημέρι της Δευτέρας να αποτίνει φόρο τιμής στον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη, η σορός του οποίου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη Αθηνών. Την Τρίτη οι πολίτες μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στον συνθέτη από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. και την Τετάρτη από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, την Τετάρτη στις 3 μ.μ. πραγματοποιηθεί η τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά Χανίων διά θαλάσσης, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει. Μία ημέρα αργότερα την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί, θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία, στην εκκλησία του Γαλατά, και στη συνέχεια ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί, όπως ήταν και η επιθυμία του, στο κοιμητήριο του χωριού μαζί με τους γονείς του και τον αδελφό του, Γιάννη.

Τι ανέφερε ο Θεοδωράκης στο συμβολαιογραφικό έγγραφο του 2020 για τον ενταφιασμό του

Συγκεκριμένες εντολές για τα όσα επιθυμούσε να γίνουν μετά το θάνατό του αναφορικά με τον τόπο και τον τρόπο της ταφής του, είχε δώσει από τις 16 Ιανουαρίου του 2020 ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης με συμβολαιογραφικό έγγραφο που είχε καταρτίσει. Σε αυτό, ανέφερε πως επιθυμία του ήταν «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γάλατα Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και την σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς το σκοπό αυτό».

Επίσης, με το ίδιο συμβολαιογραφικό έγγραφο ο εκλιπών δήλωνε ότι ο ίδιος «επιθυμεί να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο». Μάλιστα όπως ανέφερε ο τάφος που του έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Νέας Κυδωνίας «έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Σημειώνεται πως το πρωί της Τρίτης αναμένεται η έκδοση της οριστικής απόφασης του δικαστηρίου για το γραφείο που θα εκτελέσει την επιθυμία του Θεοδωράκη. Τη Δευτέρα, συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τον τόπο ενταφιασμού του συνθέτη, με τα μέλη της οικογένειάς του να δηλώνουν ότι συναινούν στο να γίνει η ταφή του στο Γαλατά Χανιών, όπως ο εκλιπών επιθυμούσε. Ωστόσο, η κόρη του εκλιπόντα, Μαργαρίτα Θεοδωράκη δήλωσε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θέμα ανάθεσης επιλογής γραφείου.

Και αυτό καθώς, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλέγει το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα της τελετής και το οποίο η ίδια είχε επιλέξει προ μηνών. Στη συνέχεια, το δικαστήριο με προσωρινή απόφαση, έδωσε το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Θεοδωράκη να επιλέξουν εκείνοι και το γραφείο τελετών.

Το μνήμα που ενέκρινε ο Θεοδωράκης

Τη μακέτα που είδε κι ενέκρινε πριν μία και πλέον δεκαετία ο Μίκης Θεοδωράκης σχετικά με τον τάφο του, παρουσίασε το Mega. Το σχέδιο ήταν του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και προσωπικού του φίλου, Μάνου Περάκη που τελικά ανέλαβε κι κατασκεύασε τον τάφο του μουσικοσυνθέτη, στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων. Ακολούθως, ο συνθέτης είχε γράψει τη λέξη «εγκρίνω» πάνω από την υπογραφή του και την ημερομηνία «7 Σεπτεμβρίου του 2009».


Δείτε επίσης