Ελλάδα

Σχολεία: Ανησυχία για τα κρούσματα μεταξύ των νέων - «Ασπίδα» τα self test και τα εμβόλια

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι για το υγειονομικό σύστημα το άνοιγμα των σχολείων - Δόθηκε το «πράσινο φως» σε παιδιάτρους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ελευθερία»

sxoleio_agiasmos

Μένουν λίγες ημέρες για να επιστρέψουν οι 1,1 εκατομμύρια μαθητές στα σχολεία τους, σε όλες τις βαθμίδες. Από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ξεκινάει η φετινή σχολική χρονιά, η οποία αποτελεί στοίχημα για το υγειονομικό σύστημα.

Ενώ οι αριθμοί της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα δείχνουν να υποχωρούν, έντονη είναι η ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων, αφού το 1/4 των κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, αφορούν παιδιά και εφήβους 0 έως 17 ετών.

Τη στιγμή που το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για τους εκπαιδευτικούς παραμένει προς το παρόν στο συρτάρι, στη «φαρέτρα» των υγειονομικών αρχών βρίσκονται δύο όπλα: ο αυξημένος διαγνωστικός έλεγχος και ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων 12-17 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας ανακοίνωσαν σήμερα πως οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) δικαιούνται έξι δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10) και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από σήμερα Τετάρτη 8 ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9.

Επιπλέον, στη σύσκεψη των εκπροσώπων παιδιατρικών φορέων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, κρίθηκε πως η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη για μια μεγάλη, κοινή προσπάθεια αύξησης των εμβολιασμών στους ανηλίκους.

«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν και θα ανοίξουν με ασφάλεια. Το δίπτυχο μάσκα και συχνό τεστ είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικών που μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και σε αυτό φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση ποσοστών εμβολιασμών», σχολίασε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε, μάλιστα, ότι οι 3.500 παιδίατροι της χώρας θα μπορούν να κάνουν τα εμβόλια στο ιατρείο τους, ενώ τονίστηκε και ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στο να εξηγήσουν επιστημονικά σε γονείς και παιδιά γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εμβολιασμός.

Δείτε επίσης