Ελλάδα

Χανιά: Έλαβε λανθασμένο μήνυμα και έκανε κατά λάθος 3η δόση εμβολίου

Είχε τις παρενέργειες της δεύτερης δόσης, απλά σε πιο ήπια μορφή

emboliasmos

Αναστάτωση υπάρχει ανάμεσα σε πολίτες που έλαβαν λανθασμένη ενημέρωση, προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση, ενώ δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες των ανοσοκατεσταλμένων.

Ένα τέτοιο περιστατικό αναφέρθηκε στο Flashnews.gr και καταγράφηκε στα Χανιά. Η κυρία Λ.Β. έλαβε τη Δευτέρα το απόγευμα sms ότι πρέπει να πάει την Τετάρτη το πρωί σε εμβολιαστικό κέντρο για να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου. Εκείνη, υπάλληλος μάλιστα σε ιδιωτικό φορέα υγείας, πήγε και έκανε κανονικά την τρίτη δόση και στη συνέχεια έμαθε ή αντιλήφθηκε ότι ήταν περιττό!

Είχε τις παρενέργειες της δεύτερης (έκανε το Pfizer) απλά σε πιο ήπια μορφή.

Όπως μας τόνισε η κυρία Λ.Β. και άλλα γνωστά της πρόσωπα αλλά και συνάδελφοί της έχουν λάβει το ίδιο μήνυμα, χωρίς να υφίσταται λόγος να κάνουν, τη δεδομένη περίοδο τουλάχιστον, την τρίτη δόση, ωστόσο, επειδή υπήρχε το προηγούμενο της δικής της περίπτωσης, εκείνοι δεν το έκαναν.

Γιατί συνέβη αυτό το λάθος;

Το σύστημα «διαβάζει» τις ηλεκτρονικές συνταγές της ΗΔΙΚΑ για να «αναγνωρίσει» ποιοι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη την τρίτη δόση και θα πρέπει να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο για να την λάβουν.

Για το λόγο αυτό, άτομα τα οποία είχαν λάβει σε οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν αγωγή με συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες, όπως π.χ. είναι η υδροκορτιζόνη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα τους «αναγνωρίζει» ως δυνητικά ανοσοκατεσταλμένους.

Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας κι όσοι δεν ανήκουν στις κατηγορίες των ασθενών που θα πρέπει να πάρουν αναμνηστική δόση εμβολίου, απλώς να αγνοήσουν το μήνυμα.

Δείτε επίσης