Ελλάδα

Στηβ Λάλας: Ποιος ήταν ο καλύτερος Έλληνας κατάσκοπος που κλόνισε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ - Η άγνωστη ιστορία

Η άγνωστη ιστορία από τις ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες - Πως στρατολογήθηκε από την ΕΥΠ - Ποιος «τον έδωσε» στους Αμερικάνους

steve_lalas

Χειμώνας του 1991 κάπου στου Ζωγράφου. Ένας κύριος ντυμένος με βαρύ παλτό και καπέλο ρεπούμπλικα, καταφτάνει και ανεβαίνει στο δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας, η οποία έγραφε απ’ έξω το όνομα μιας κυρίας, η οποία όμως είχε αποδημήσει εις κύριον πριν από μήνες, ενός κυρίου ο οποίος ήταν ο ενοικιαστής.

Το σπίτι νοικιάστηκε από φοιτητή εξ επαρχίας, ο οποίος σπανίως το επισκέπτονταν. Αντίθετα το επισκέπτονταν συχνότερα ο «πατέρας» του, ο οποίος φρόντιζε να πληρώνονται οι λογαριασμοί εγκαίρως, και μάθαινε από τους γείτονες τα σχετικά με τον «γιο» του.

Εκεί ο «πατέρας» συναντούσε ένα «ξάδερφό» του σχεδόν κάθε εβδομάδα, και το περίεργο ήταν ότι ο «ξάδερφος» πριν χτυπήσει το κουδούνι, έκανε αρκετούς γύρους στην περιοχή, ενώ έφτανε πάντα με ταξί, και κατέβαινε δυο τρία τετράγωνα πριν από το σπίτι.

Ο «πατέρας» ήταν ο ταξίαρχος Αναξαγόρας Σπιτάς προϊστάμενος του Α’ Κλάδου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, και ο «ξάδερφος» ήταν ο Ελληνοαμερικανός Στηβ Λάλας, ο πρώτος κατάσκοπος που είχε ποτέ η ελληνική πλευρά μέσα στη φωλιά των Αμερικανών κατασκόπων.

Ο «φοιτητής» ήταν ένας υπάλληλος του Α Κλάδου της ΕΥΠ, πρόσφατα προσληφθείς, με προσόντα και νεανική εικόνα που παρέπεμπε ευθέως σε φοιτητή. Έμενε εκεί υποτίθεται, ως κάλυψη για να μην κινεί υποψίες στη γειτονιά αφού ένα σπίτι νοικιασμένο αλλά ακατοίκητο, πάντα στις γειτονιές δημιουργεί ερωτήματα. Ατημέλητη εμφάνιση, πλούσιο μούσι, «λες και βγήκε από κατάληψη της σχολής του» όπως έλεγε ο αείμνηστος ταξίαρχος Σπιτάς σε έναν συνομιλητή του, απόμαχο πια των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Σπιτάς συναντούσε το Λάλα στο διαμέρισμα- «γραμματοκιβώτιο» όπως το αποκαλούσε η υπηρεσία, και έπαιρνε τα σχισμένα έγγραφα που έκλεβε ο Ελληνοαμερικάνος.


https://www.youtube.com/embed/TZLbXaEx5fw

Δείτε επίσης