Ελλάδα

Ποινικός Κώδικας: Όλες οι αλλαγές - Αυστηροποίηση ποινών, καμία ανοχή για ισοβίτες

Κακούργημα οι εμπρησμοί, η ποινή φθάνει μέχρι και τα 15 χρόνια κάθειρξη - Μόνη ποινή η ισόβια κάθειρξη για τα σεξουαλικά εγκλήματα και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των ανηλίκων - Σταματούν οι αποφυλακίσεις με βραχιολάκι για όσους έχουν κατα

210314055130_NEA-SMYRNH-EPEISODIA01-ASTYNOMIA02-KRATOUMENOI-1024x683

Αυστηροποίηση ποινών για τα ειδεχθή εγκλήματα, τα σεξουαλικά εγκλήματα (βιασμός, κ.λπ.) και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των ανηλίκων και προβλέπεται πλέον ως μόνη ποινή η ισόβια κάθειρξη, ενώ το αδίκημα του εμπρησμού των δασών από το οποίο επέρχεται έστω και ένας θάνατος ανθρώπου επιφέρει ποινή ισοβίου καθείρξεως, σύμφωνα με τις αλλαγές που επέρχονται στο νέο Ποινικό Κώδικα παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Βα΄σει του νομοσχεδίο με το οποίο επέρχονται αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα, με ποινή ισόβιας κάθειρξης, χωρίς δυνατότητα άλλης εναλλακτικής ποινής, προβλέπεται για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού, του θανατηφόρου βιασμού και της θανατηφόρας ληστείας. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα προβλεπόται και εναλλακτική ποινή ως 15 χρόνια κάθειρξη.

Συγχρόνως, με ποινές κάθειρξης 15 ετών θα τιμωρούνται τα αδικήματα για όλα τα ειδεχθή εγκλήματα, τις βαριές σωματικές βλάβες και την πρόκληση αναπηριών ή παραμόρφωσης.

Ακόμη, για όσους διαπράττουν ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα ή ειδεχθή εγκλήματα ή βαριά εγκλήματα οι προϋποθέσεις αποφυλάκισης αυξάνονται κατά 1/5. Έτσι, οι ισοβίτες θα μπορούν να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση τουλάχιστον με την συμπλήρωση 18 ετών φυλάκησης.

Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα όσοι έχουν διαπράξει ειδεχθή ή βαριά εγκλήματα μπορούν να αποφυλακιστούν (υφ' όρον απόλυση) όταν εκτίσουν τα 2/5 της ποινής τους, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα προσφέρουν εργασία (πλασματική έκτιση της ποινής). Η εργασία (μεροκάματα) μέσα στις φυλακές (στα μαγειριά, στα πλυντήρια, στα λογιστήρια, κ.λπ.) αποτελεί ευνοϊκό καθεστώς (ευεργετικός υπολογισμός ημερών κράτησης) για τον κρατούμενο. Και αυτό γιατί η μια ημέρα εργασίας στις φυλακές εκλαμβάνεται από 1/2 έως 2 ημέρες κράτησης, ανάλογα σε ποίο χώρο του καταστήματος κράτησης εργάζεται. Εάν δεν προσφέρουν εργασία εντός των φυλακών τότε γεννάται δικαίωμα υφ΄ όρων απόλυσης, όταν εκτίσουν τα 3/5 της ποινής τους.

Τώρα, ο πήχης για την υφ΄ όρων απόλυση θα αναβαίνει στα 4/5 έκτιση της ποινής εφόσον δεν εργάζεται ο καταδικασθείς εντός των φυλακών, χωρίς να αποκλείεται να ανεβεί ακόμα ένα κλικ ο πήχης και ανάλογα θα ανέβει το όριο και στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει ευεργετικός υπολογισμός ημερών κράτησης. Την ίδια στιγμή καταργείται η απόλυση κρατούμενου με βαρχιολάκι για τα βαριά αδικήματα.

Εμπρησμός δασών και περιβάλλον


Δείτε επίσης