Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πάνω από 8.500 κρούσματα σε παιδιά από το πρώτο κουδούνι

Πολλά κρούσματα καταγράφονται καθημερινά σε σχολεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

paidia-sxoleio-maskes-0δ

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στη χώρα μας, όσον αφορά στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα στα παιδιά, με πάνω από 8.500 μολύνσεις να καταγράφονται από το πρώτο κουδούνι στις 13 Σεπτεμβρίου.

Τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ήπια ανοδική πορεία του ιού στα μέσα Οκτωβρίου για όλες τις ηλικίες, ωστόσο, οι εκτιμήσεις για 50.000-70.000 ανήλικους που θα νοσήσουν δημιουργούν ανησυχία για ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Πολλά κρούσματα καταγράφονται καθημερινά σε σχολεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Κατά την εβδομάδα 13-18 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους περιοριζόταν στο 20-21% επί του συνόλου των ημερήσιων διαγνώσεων, φτάνοντας στο 25% έως 30% τις ημέρες που ακολούθησαν.

Από τα τελευταία δεδομένα προκύπτει μια σχετική σταθεροποίηση στη διασπορά του ιού μεταξύ των ανηλίκων, με τη σημαντική διαφορά στα επιδημιολογικά στοιχεία να εντοπίζεται τις δύο τελευταίες Τρίτες του μήνα.

Για την ακρίβεια, τόσο την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (21/9) όσο και σήμερα, οι νέες μολύνσεις παιδιών από κορωνοϊό ξεπέρασαν τις 1.000 επί περίπου 3.000 διαγνώσεων συνολικά, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο αρκετά υψηλό 33%.

Σύμφωνα με τηλεοπτικές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, μετά από δύο εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων έχουμε λιγότερα κρούσματα απ’ ό,τι είχαμε τον Αύγουστο όταν τα σχολεία ήταν κλειστά.

Τον Δεκαπενταύγουστο καταγράφονταν 5.371 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4- 18 ετών, αφού τότε δεν υπήρχαν πρωτόκολλα και τα παιδιά δεν βίωναν την καθημερινότητα τους κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο τήρησης μέτρων, πράγμα που συμβαίνει τώρα που επέστρεψαν στις σχολικές τάξεις.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17 με στόχο την προστασία των παιδιών και των εφήβων καθώς και στη δημιουργία «τείχους ανοσίας» έναντι του κορωνοϊού.

Δείτε επίσης