Ελλάδα

Το μακρύ καλοκαίρι του ελληνικού τουρισμού

«Έρωτας» για τα ελληνικά νησιά με πληρότητες που φθάνουν έως και το 85% Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

tourism

Πάνω από 50% των εισπράξεων του 2019 είχε ο Τουρισμός το 2021, σύμφωνα με τον τουριστικό κλάδο, και αυτό αποτιμάται πριν καλά καλά κλείσει η τουριστική περίοδος, δηλαδή τα 9 δισ. ευρώ, αλλά η πρώτη εικόνα από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενισχύει την αίσθηση ότι ο πήχης μπορεί να ανέβει ψηλότερα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος φεύγει με πληρότητες 80-85% κατά μέσο όρο, ενώ στους πλέον τουριστικούς προορισμούς, όπως τα Κυκλαδονήσια, οι πληρότητες κινούνται κοντά ή και πάνω από το 90%. Αν και οι τιμές είναι 40% χαμηλότερες από αυτές του Αυγούστου, πρόκειται για τη συνήθη πρακτική και, ως εκ τούτου, η επισκεψιμότητα και οι εισπράξεις είναι άμεσα συγκρίσιμες με αυτές του 2019.

Πέρα από τις αρχικές προσδοκίες κινείται και η ζήτηση για τον Οκτώβριο:

  • Με τις πληρότητες να διαμορφώνονται στο 60%-70% κατά μέσο όρο, αν και σε Κρήτη και Ρόδο το ενδιαφέρον είναι ακόμα μεγαλύτερο.
  • Τα καταλύματα στα νησιά του Νότιου Αιγαίου θα μείνουν ανοικτά έως τις αρχές του Νοεμβρίου, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία στη Β. Ελλάδα που κλείνουν –ως είθισται– γύρω στα μέσα Οκτωβρίου.
  • Γερμανοί, Γάλλοι, Βρετανοί είναι οι βασικοί πελάτες αυτήν την περίοδο, ενώ καταγράφεται με ενδιαφέρον η παρουσία Πολωνών, Ολλανδών, Βέλγων, Ρώσων, ενώ οι Αμερικανοί επισκέπτες φαίνεται να προτιμούν την Αθήνα.

Δείτε επίσης