Ελλάδα

Σεισμός στην Κρήτη - Λέκκας: Προβληματισμός για τη μετασεισμική ακολουθία

Ο Ευθύμιος Λέκκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ακόμα ένα ρήγμα στην Κρήτη μετά από τους δύο μεγάλους σεισμούς

kriti

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες (12 Οκτωβρίου) στην Κρήτη.

Όπως υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» έχει ομαλοποιηθεί η ζωή στο νησί μετά τις πρώτες ώρες ανησυχίας.

«Θεωρώ ότι τα δύσκολα έχουν περάσει. Ήταν μεγάλη η ψυχολογική επιβάρυνση για το Λασίθι, αλλά κυρίως για το Αρκαλοχώρι, δεδομένου ότι στην αρχή θεωρήθηκε ότι από εκεί προέρχεται ο σεισμός», είπε.

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μη αναμενόμενη μετασεισμική ακολουθία, τόνισε ωστόσο ότι «δεν είναι απαραίτητο να έχουμε έναν μεγάλο μετασεισμό». «Δεν ξέρουμε τη σεισμική ιστορία της περιοχής», σημείωσε και υπενθύμισε ότι σε αντίστοιχου μεγέθους σεισμό στη Σάμο πέρυσι δεν σημειώθηκε ποτέ μεγάλος μετασεισμός.

«Καλό θα είναι να υπάρχει ένας μεγάλο μετασεισμός, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει να εκδηλωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός», συνέχισε.

Σχετικά με το αν ο χθεσινός σεισμός συνδέεται με αυτόν στο Αρκαλοχώρι, απάντησε ότι δεν υπάρχει σύνδεση και ότι τα δύο ρήγματα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ακόμα ένα ρήγμα στην Κρήτη μετά από τους δύο μεγάλους σεισμούς.

Δείτε επίσης