Ελλάδα

Ηλίας Μόσιαλος: Η πανδημία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022

Όσα δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας

pandimia-ellada-belgio-akolouthoun-gallia-germania

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και πότε βλέπει το «τέλος» της, αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης (28/10) στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE. Ο καθηγητής δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν οι πολίτες που είναι άνω των 80 ετών και κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Μιλώντας για το «τέλος» της πανδημίας του κορονοϊού, ο Ηλίας Μόσιαλος ανάφερε: «Αν όλα πάνε καλά, με την έννοια ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων σε παγκόσμιο επίπεδο, ήδη προσεγγίζουμε το 50% με μία δόση. Ο στόχος βέβαια του ΠΟΥ είναι να φτάσουμε μέχρι την άνοιξη το 70%. Δύσκολο το βλέπω αυτό, σε σχέση με την διαθεσιμότητα των εμβολίων».

Και συμπλήρωσε: «Επομένως μιλάμε για το τέλος του 2022 για να μπορέσουν να εμβολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτών και φυσικά θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των εμβολιασθέντων στην χώρα μας. Διαφορετικά η έξοδος από την πανδημία στην Ελλάδα θα είναι πιο επώδυνη, δηλαδή ο μεγάλος αριθμός νεκρών – που είναι κυρίως στους ανεμβολίαστους – θα αυξηθούν. Γιατί; Γιατί έχουμε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στους άνω των 60 ετών».

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, προέβλεψε ότι το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού θα έρθει και για τη χώρα μας το τέλος του 2022. «Αυτή είναι η προσδοκία», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Γιατί έτσι όπως πάμε θα εκτεθεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού στον ιό και θα αποκτήσουν ανοσία μέσω της έκθεσης. Αλλά εκεί θα έχουμε τις απώλειες».

Δείτε επίσης