Ελλάδα

Καπραβέλος: Αρχίζουμε να βιώνουμε τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου (vid)

«Τα νοσοκομεία είναι στο μαύρο, ουσιαστικά δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ»

kapravelos-open

Την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης περιέγραψε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΟΡΕΝ και την Πόπη Τσαπανίδου ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της β’ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “αρχίζουμε και βιώνουμε τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου”, με τις ΜΕΘ και τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας στο Νοσοκομείο όπως είπε να είναι στο 100%, με αποτέλεσμα να διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ και να μεταφέρονται προσωρινά στα χειρουργεία, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι εντατικής, ενώ ήδη όπως αποκάλυψε υπάρχουν και απώλειες ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται είναι όπως είπε ανεμβολίαστοι και μάλιστα μικρής ηλικίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη ασθενείς 44-46 ετών. “Ή θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην καθημερινή μας ζωή ή θα παρθούν περιοριστικά μέτρα” είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι ευθύνες της Πολιτείας είναι σημαντικές.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Πραγματικά αρχίζουμε και βιώνουμε τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου. Βλέπετε ότι τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, το ιικό φορτίο επίσης αυξάνει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, το κυριότερο όμως είναι ότι τα νοσοκομεία δέχονται πολύ μεγάλη πίεση. 44 εισαγωγές είναι ρεκόρ εισαγωγών του τέταρτου κύματος. Οι ΜΕΘ του νοσοκομείου και οι διαθέσιμες κλίνες είναι σε 100% πληρότητα επομένως αυτή τη στιγμή οι υγειονομικές ανάγκες που είναι μεγάλες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις δυνατότητες κάτι που το είδαμε τον περσινό Νοέμβρη. Είναι ένας εφιάλτης».

«Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αρχίζουμε και διασωληνώνουμε ασθενείς στα τμήματα, τους μεταφέρουμε στα χειρουργεία προσωρινά μέχρι να βρεθεί μία κλίνη ΜΕΘ που βρίσκεται με πολύ μεγάλη δυσκολία. Αυτή τη στιγμή τα καταφέρνουμε παρόλο που έχουμε και απώλειες ασθενών εκτός ΜΕΘ. Η πίεση αν αυξηθεί τότε πραγματικά θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα».

Απαντώντας σε ερώτημα που αποδίδεται η έξαρση των κρουσμάτων σχολίασε: «Δεν θέλει και πολύ σκέψη κ. Τσαπανίδου. Το θέμα είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας δεν έχει πειστεί. Είναι ανεμβολίαστοι. Έρχονται χωρίς προστασία στα νοσοκομεία. Ένα δεύτερο είναι ότι η μετάλλαξη αυτή είναι πάρα πολύ μολυσματική, είναι πιο επικίνδυνη. Η πανδημία άλλαξε εικόνα. Και πλέον το έχουμε συνειδητοποιήσει εμείς στα νοσοκομεία. Άρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και συμμόρφωση με τα μέτρα που δεν την βλέπουμε. Τα μέτρα δεν εφαρμόζονται. Είναι σαν να έχουμε τελειώσει. Και αυτό θα το πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά».


https://www.youtube.com/watch?v=_EVNjgZZLjc&feature=emb_title

Σε ερώτημα τι ποσοστό ανεμβολίαστων νοσηλεύονται στο δικό του νοσοκομείο σημείωσε: «Είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Είναι 80-85% των νοσηλευόμενων ασθενών σε απλές κλίνες και το περίεργο είναι ότι είναι και μικρής ηλικίας. Είναι μεταξύ 40 και 50. Ήδη δίνουν μάχη 3-4 ασθενείς 44, 45,46 χρονών. Δεν έχουμε πάνω από 80. Και αυτό το δυστύχημα, βλέπουμε η μόλυνση να έχει επεκταθεί σε τέτοιες ηλικίες, σε παραγωγικές ηλικίες που έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους».

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αυτή τη στιγμή η περιοχή μας είναι στο κόκκινο. Τα νοσοκομεία είναι στο μαύρο, ουσιαστικά δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Άρα ή θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην καθημερινή μας ζωή ή θα παρθούν περιοριστικά μέτρα. Δεν θέλουμε να θρηνήσουμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές», εξήγησε.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλη λύση, είναι αδιανόητο. Πόλεμο έχουμε. (…) Δίνουμε τον πόλεμο χωρίς όπλο, είναι επόμενο να θρηνήσουμε θύματα. Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και να πιέσουμε τους συμπολίτες μας να χρησιμοποιήσουμε αυτό το όπλο. Ο περιορισμός της ανθρώπινης δραστηριότητας χτυπά και την οικονομία, χτυπά και την ψυχολογία. Είναι αδιανόητο από τη στιγμή που έχουμε όπλο να μη μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε».

Δείτε επίσης