Ελλάδα

Νέα μέτρα: Με self test τα παιδιά έως 18 ετών στους μεικτούς χώρους

Οι εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι υποχρεώνονται από το Σάββατο να κάνουν δύο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα

paidia-sxoleio

O υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπαίνουν με self test στους μεικτούς χώρους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ίδιος είπε ότι στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί σήμερα (5 Νοεμβρίου) για τα νέα μέτρα, θα προβλέπεται ότι τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπορούν να μπαίνουν στους, έως σήμερα μεικτούς χώρους, με self test και όχι με μοριακό ή rapid.

Οι εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι υποχρεώνονται από το Σάββατο να κάνουν δύο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα.

Όσον αφορά στην παρουσία μη εμβολιασμένων σε καταστήματα εστίασης, λιανεμπορίου, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, απαιτείται μοριακό τεστ ή rapid test.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι ειδικά στα καταστήματα της εστίασης όπου φαίνεται να υπάρχει μια καταστρατήγηση των κανόνων, οι έλεγχοι θα είναι εξαντλητικοί.

Μιλώντας για την Εκκλησία είπε πως θα ήταν πρακτικά αδύνατο να υποχρεώσει η Πολιτεία τους ναούς να κάνουν έναν τέτοιο έλεγχο και δεν είναι δυνατόν να εμποδιστεί η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα.

Αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου, υπογράμμισε ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστος.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι οι λίγοι θάνατοι που καταγράφονται στους ανεμβολίαστους, αφορούν κυρίως ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πριν από 6 μήνες.

Αποκάλυψε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ.

Δείτε επίσης