Ελλάδα

Λινού: Όσα είπε για τα χάπια κατά του κορωνοϊού

Όσα δήλωσε η Αθηνά Λινού

linou

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Τι λες τώρα!» και αναφέρθηκε στα δύο χάπια κατά του κορωνοϊού που αναμένεται σύντομα να διατεθούν στο κοινό.

Η Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έως τώρα, όσο αφορά στην εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς και για το χάπι, που σύντομα θα είναι διαθέσιμο από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

«Ανακοινώθηκε πως και η Pfizer θα προχωρήσει στην παραγωγή χαπιού κατά του κορωνοϊού, με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, και πλέον τα χάπια θα είναι δύο. Θα είναι μεγάλη βοήθεια στη διαχείριση της πανδημίας, και κυρίως στην διαχείριση των ανθρώπων οι οποίοι θα κολλήσουν», ανέφερε αρχικά η κ. Λινού.

«Υπάρχουν ωστόσο ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια των χαπιών, καθώς αρχικά θα είναι σε μικρές ποσότητες, και δε θα φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού. Πρέπει αυτός που θα λάβει το χάπι να ξεκινήσει άμεσα την θεραπεία για να έχει αποδοτικότητα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είναι έτοιμοι όλοι ώστε να αντιληφθούν από την αρχή ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, και οι γιατροί να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να το αντιμετωπίσουν», συμπλήρωσε.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματικό το χάπι είναι να ξεκινήσει η θεραπεία στις πρώτες 4 – 5 μέρες.

Η παραγωγή των χαπιών θα ξεκινήσει άμεσα, το χάπι της Merc έχει ήδη ξεκινήσει να παράγεται, ωστόσο το χάπι της Pfizer δεν έχει ακόμη κατατεθεί, αλλά αναμένεται να κατατεθεί πριν την ημέρα των Ευχαριστιών για τους Αμερικανούς.

«Ξεκινάμε με το εμβόλιο και τα μέτρα προστασίας, και περιμένουμε το χάπι, αν και στη χώρα μας θα αργήσει. Το περιμένουμε μετά την Πρωτοχρονιά, ωστόσο ως τότε, θα έχουν προσβληθεί από τον ιό και άλλοι άνθρωποι», τόνισε η κ. Λινού.

«Χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, συγκεκριμένα για τα ΜΜΜ, για την τηλεργασία αλλά και για να μειωθεί η διασπορά στα παιδιά», κατέληξε στις δηλώσεις της η Αθηνά Λινού.

Δείτε επίσης