Ελλάδα

Έρχονται τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τα φάρμακα θα χορηγούνται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια σε ασθενείς Covid που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της νόσου

monoklonika

Την ώρα που η μάχη της ανθρωπότητας με την πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται, ένα ακόμη σημαντικό «όπλο» αναμένεται να φτάσει σύντομα στη χώρα μας.

Μέχρι τις 11 Νοεμβρίου η χώρα μας θα έχει παραλάβει 2.000 φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία θα χορηγούνται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας.

Συγκεκριμένα, θα χορηγούνται σε άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό αλλά δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα, δηλαδή στις πρώτες 72 ώρες από τη διαπίστωση της μόλυνσης.

Έχει αποδειχθεί πώς όταν χορηγούνται τα συγκεκριμένα αντισώματα, αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά, καθώς –ανάλογα με το αντίσωμα– μειώνουν πάνω από 50% την πιθανότητα το άτομο που έχει μολυνθεί, να καταλήξει στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, από 50% έως 70%, ανάλογα με το είδος του αντισώματος που έχει χορηγηθεί, και κατ’ αντιστοιχία μειώνει και τους θανάτους.

Μελέτες έχουν δείξει πως σε περίπτωση που χορηγηθούν σε πιο προχωρημένες φάσεις της νόσου Covid-19, όταν ο ασθενής έχει φτάσει στο νοσοκομείο και χρειάζεται οξυγόνο, τότε δεν βοηθάνε. Όταν δηλαδή ο ιός, πλέον, έχει εισχωρήσει για τα καλά στον οργανισμό και οργανωθεί, το φάρμακο δεν μπορεί να βοηθήσει, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην πρώιμη φάση.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν και αυτά να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας και στην επιστροφή της προ κορωνοϊού καθημερινότητας.

«Δεσμεύουν» τον ιό


Δείτε επίσης