Ελλάδα

Ποια επιπλέον μέτρα εξετάζονται για την εστίαση

Εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας που διανύουμε, όπως το κατονόμασε και η κ. Παπαευαγγέλου, υπάρχουν συητήσεις για επιπρόσθετα μέτρα σε εστίαση και ψυχαγωγία για την αποφυγή μιας ανεξέλεγκτης έξαρσης καθώς δεν πρόκειται να μεταβούμε σε νέο lockdown

koronoios- estiasi

Διανύουμε ήδη το 4ο κύμα της πανδημίας με τα στατιστικά και αριθμητικά μοντέλα να υποδηλώνουν μεγάλη απογοήτευση, καθώς τόσο ο εμβολιαστικός ρυθμός είναι χαμηλός σε σχέση με τον επιθυμητό, αν και υφίσταται ανοδική τάση μετά τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους όσο και η αυξανόμενη πορεία των τριών δεικτών (κρούσματα, διασωληνωμένοι, θανόντες). Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στη μάχη της ενάντια στον κορωνοϊό. Σίγουρα οι ειδικοί έχουν σηκώσεθ=ι μανίκια στην καταπολέμηση της νόσου καθώς όπως επεσήμανε και η κ. Παπαευαγγέλου, βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα της πανδημίας και η αλήθεια είναι ότι δεν περνάει ήπια.

Τα κρούσματα στην Ελλάδα έφτασαν την Δευτέρα μια ανάσα από τις 9.000, με του επιστήμονες να επισημαίνουν πως είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε ακόμα ένα «μαύρο» ορόσημο, σπάζοντας το «φράγμα» των 10.000 κρουσμάτων.

Παρ' όλα αυτά, όπως είπε στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η Βάνα Παπαευαγγέλου «η πανδημία μας έμαθε ούτε να προβλέπουμε, ούτε να αιφνιδιαζόμαστε γιατί αυτή είναι η πορεία των πραγμάτων εδώ και ενάμισι χρόνο».

Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζονται για το απευκταίο σενάριο που η κατάσταση ξεφύγει και δεν καταφέρουμε να δαμάσουμε αυτό το 4ο κύμα.

Ωράριο σε εστίαση και ψυχαγωγία;


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών προετοιμάζει τα επόμενα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα παραδώσει στην κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, εφόσον της ζητηθούν.

Συγκεκριμένα λοιπόν, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, μόλις πάρουν οδηγία από την κυβέρνηση να καταθέσουν προτάσεις οι ειδικοί είναι έτοιμοι να βάλουν στο τραπέζι τα παρακάτω μέτρα:

  • Ωράριο ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα στην εστίαση και την ψυχαγωγία σε όλη την Ελλάδα.
  • Περιορισμό του ποσοστού κάλυψης με βάση τα τετραγωνικά σε εστιατόρια, καφέ, κέντρα διασκέδασης αλλά και σούπερ μάρκετ και καταστήματα.

Βέβαια, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από την κυβέρνηση δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι ακολουθήσουν τα εν λόγω μέτρα.

Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τηρήσει δυο βασικές αρχές: να μην υπάρξουν ξανά γενικευμένα lockdown, αλλά ούτε και περιορισμοί στους εμβολιασμένους.

Έτσι, από την πλευρά της, η κυβέρνηση συζητά τον περιορισμό κάλυψης ανά τετραγωνικό, αλλά είναι προσανατολισμένη σε μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους, όπως είναι:

  • Η απαγόρευση εισόδου σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας αν συνεχιστεί η έξαρση της πανδημίας
  • Αύξηση των διενεργούμενων τεστ.

Δείτε επίσης