Ελλάδα

Μικρές καθημερινές ιστορίες ανεμβολίαστων

covid-free-3

Απίθανα σκηνικά στην Εστίαση εν μέσω περιοριστικών μέτρων καταγράφτηκαν σε έρευνα της «Βραδυνής της Κυριακής».

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Του Ανδρέα Κατσικάρη

Ακραία περιστατικά καταγράφονται εδώ και δύο εβδομάδες στα καταστήματα Εστίασης, μετά την επιβολή νέων μέτρων, που επηρεάζουν ως επί το πλείστον τους ανεμβολίαστους.

Όπως προκύπτει από έρευνα της «Βραδυνής της Κυριακής», τη «νύφη» την πληρώνουν οι σερβιτόροι και οι υπεύθυνοι των καταστημάτων, καθώς σε αυτούς ξεσπούν όσοι αντιτίθενται στους περιορισμούς, και μάλιστα πολλές φορές το κάνουν όχι με τόσο κομψό τρόπο.

Όπως ανέφερε η κ. Ελένη, η οποία διατηρεί καφετέρια στο Ίλιον, τις πρώτες ημέρες των μέτρων ένας τακτικός πελάτης επισκέφτηκε την επιχείρησή της.

Η ίδια ετοίμασε τον καφέ του και όταν τον πήγε στο τραπέζι που καθόταν, ζήτησε να της επιδείξει κάποιο από τα απαιτούμενα έγγραφα (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό μοριακό ή rapid test). O πελάτης εκνευρίστηκε, σηκώθηκε από την καρέκλα και τη στιγμή που αποχωρούσε της είπε «πιες μόνη σου τον καφέ»!

Κατά την ιδιοκτήτρια της καφετέριας, τα μέτρα είναι κουραστικά για τους καταστηματάρχες, που «δεν γίνεται να εκτελούν χρέη χωροφύλακα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχο σκηνικό έχει βιώσει σερβιτόρος σε εστιατόριο στην Πετρούπολη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μαγαζί είχε επισκεφτεί μία παρέα τριών ατόμων που διέθετε αρνητικά τεστ.

Μετά από λίγο, στο τραπέζι τους προστέθηκε ένα ακόμα άτομο, από το οποίο και ζητήθηκε κάποιο από τα απαιτούμενα έγγραφα. Αρχικά, ο πελάτης το έπαιζε… τρελός, στη συνέχεια άρχισε να μιλάει με έντονο ύφος, και στο τέλος αποχώρησε όλη η παρέα από το μαγαζί.

«Νιώθουμε ντροπή να διώχνουμε πελάτες που μέχρι χθες εξυπηρετούσαμε με χαμόγελο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», τόνισε ο σερβιτόρος για την όλη κατάσταση.

Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις πελατών που αποχωρούν με ηρεμία όταν δεν έχουν αυτά που απαιτούνται. «Στο πρόσωπό τους φαίνεται η δυσαρέσκεια, αλλά δεν λένε τίποτα», είπε ιδιοκτήτης καφετέριας στην Πετρούπολη.

Κάνουν τα «στραβά μάτια»

Πάντως, αρκετοί υπεύθυνοι καταστημάτων υποστηρίζουν ότι έρχονται σε καθημερινή βάση αντιμέτωποι με πελάτες που αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους. Μάλιστα, λόγω αυτών των περιστατικών, πολλοί μαγαζάτορες δεν είναι όσο τυπικοί θα έπρεπε με τους ελέγχους, όπως αναφέρουν μαρτυρίες πελατών.

Το γεγονός αυτό κάνει πολλούς πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι να μην επιλέγουν τους εσωτερικούς χώρους, προκειμένου να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Εμβολιασμένος θαμώνας σε κατάστημα Εστίασης στο Περιστέρι, δήλωσε ότι προτιμά, όσο ο καιρός είναι καλός, να κάθεται σε εξωτερικούς χώρους, αφού εσωτερικά είναι αυξημένος ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Δευτεριάτικος καφές

Από την άλλη, ο Πέτρος και ο Βασίλης, θαμώνες καφετέριας στο Περιστέρι, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε rapid test κάθε φορά που επιθυμούν να πάνε για καφέ ή ποτό.

Μάλιστα, όπως είπαν, προτιμούν να επισκέπτονται καταστήματα Εστίασης στην αρχή της εβδομάδας, αφού τους καλύπτει το test της δουλειάς, και επομένως γλιτώνουν χρήματα.

Μία κοπέλα που έπινε τον καφέ της σε μαγαζί στην ίδια περιοχή και δεν έχει κάνει το εμβόλιο, τόνισε ότι τα Σαββατοκύριακα προτιμά να πηγαίνει επισκέψεις σε φιλικά σπίτια, παρά να «χρυσοπληρώνει» για μία έξοδο.

Πτώση του τζίρου

Βάσει στοιχείων που συλλέγονται από επαγγελματίες, ο Γιώργος Καββαθάς επεσήμανε στη «Βραδυνή της Κυριακής» ότι ο τζίρος των καταστημάτων Εστίασης έχει πέσει κατά 30%-50% το Σαββατοκύριακο και έχει αυξηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη που, παραδοσιακά, είναι οι χειρότερες ημέρες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε ένα εστιατόριο το πρώτο Σαββατοκύριακο των μέτρων έγιναν 600 σκαναρίσματα QR και από αυτά, μόλις τα 7 ήταν με rapid test.

O πρόεδρος του ΓΣΕΒΕΕ είπε, επίσης, ότι αρκετοί καταστηματάρχες διαμαρτύρονται πολύ έντονα για τα νέα μέτρα, καθώς μπαίνουν «μέσα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, διερωτήθηκε «για ποιο λόγο κάποιος ανεμβολίαστος που έχει κάνει τεστ την ίδια ημέρα και είναι απόλυτα υγιής να μην μπορεί να κάτσει στον εσωτερικό χώρο ενός καταστήματος», και υπογράμμισε ότι τα μαγαζιά τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δείτε επίσης