Ελλάδα

Σε δέκα νοσοκομεία από την Παρασκευή η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

monoklonika

Το φάρμακο είναι αποθηκευμένο σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές

Από την Παρασκευή αρχίζει η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων στη χώρα μας, με δικαιούχους της νέας θεραπείας να είναι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Πιθανότατα, η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται σε 10 νοσοκομεία της Ελλάδας.

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ, ανάμεσα στα νοσοκομεία αυτά είναι το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, ετοιμάζεται πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ, μέσω της οποίας οι θεράποντες γιατροί θα υποβάλουν τις αιτήσεις, αλλά ο τελικός λόγος θα ανήκει σε ειδική επιτροπή.

Δικαίωμα θεραπείας θα έχουν άτομα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως μεταμοσχευμένοι, με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς.

Πριν από δύο εβδομάδες, η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα.

Παρελήφθησαν 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Το φάρμακο είναι αποθηκευμένο σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου.

Πάντως, η χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες θα γίνεται βάσει κριτηρίων που πρόκειται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.

Δείτε επίσης