Ελλάδα

Ελληνοποιήσεις: Ο «εγκέφαλος» της σπείρας έκρυβε 320.000 ευρώ στο χρηματοκιβώτιο του ΑΤ Δ. Αττικής

exarthrosi-kiklomatos-plastografias-eggrafon-diakinisis-metanaston-19-9-2021-.jpg
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Συλλήψεις αστυνομικών, απόστρατων, δικηγόρων και συμβολαιογράφων σε μία υπόθεση - θρίλερ για την ΕΛ.ΑΣ

Περισσότεροι από δέκα εν ενεργεία αξιωματικοί και χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί, απόστρατοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπλέκονται στο παράνομο κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών και είχε απλώσει τα δίχτυα του σε ολόκληρη την Αττική. Ο «εγκέφαλος» της σπείρας φέρεται να ειχε στο χρηματοκιβωτιο ποσό που ανέρχεται στις 320.000 ευρώ

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από πολύμηνη έρευνα, το κύκλωμα φέρεται να χορήγησε πιστοποιητικά ταυτοποίησης σε τουλάχιστον 3.000 παράτυπους μετανάστες, έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ένας από τους επικεφαλής του δικτύου χορήγησης πλαστών ταυτοτήτων (κυρίως) και άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων (π.χ. διαβατήρια) φέρεται να είναι ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, όπου ζει και εργάζεται - σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να διαθέτει άδεια παραμονής - μεγάλος αριθμός μεταναστών από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο γραφείο του διοικητή του τμήματος ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στη σπείρα, εντοπίστηκαν 320 χιλιάδες ευρώ μέσα σε χρηματοκιβώτιο.

Όταν ο άνδρας κλήθηκε να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, παρίστανε πως δεν ήξερε τον κωδικό και έτσι, το άνοιξαν με τροχό. Όταν οι αστυνομικοί είδαν το υπέρογκο ποσό, εκείνος υποστήριξε πως «είναι του... θείου του και τα είχε εκεί για προστασία». .

Η έρευνα των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. εκτείνεται σε βάθος ετών, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο κύκλωμα των επίορκων αξιωματικών εμπλέκονται και απόστρατα πλέον στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι υπηρέτησαν σε "θέσεις κλειδιά" σχετικών με την έκδοση παραστατικών ταυτοποίησης μεταναστών .

Όσο για τα κέρδη της "εγκληματικής ομάδας" που εμφανιζόταν να δρα με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία (modus vivendi) ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι αστυνομικές πηγές αναφερουν πως στο κύκλωμα εμπλέκονται δεκάδες άτομα, εκ των οποίων οι 30 τουλάχιστον είναι αστυνομικοί.

Για την ώρα, έχουν συλληφθεί 20 άτομα, εκ των οποίων 10 είναι αστυνομικοί που υπηρετούν ως επί το πλείστον σε τμήματα ασφαλείας ή γραφεία διαβατηρίων κυρίως της Δυτικής Αττικής, αλλά έχουν γίνει έφοδοι και σε άλλα τμήματα της Αττικής.

Δείτε επίσης