Ελλάδα

Γ. Παυλάκης: Περίπου 100 νεκροί καθημερινά από κορωνοϊό μέχρι το τέλος του χρόνου

Γ. Παυλάκης: Περίπου 100 νεκροί καθημερινά από κορωνοϊό μέχρι το τέλος του χρόνου

«Έχουμε να κάνουμε με ένα πάρα πολύ μεταδοτικό στέλεχος»

Δραματική εκτίμηση αναφορικά με την πορεία της πανδημίας έκανε ο Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ενδέχεται να καταγράφονται σε καθημερινή βάση στη χώρα μας 100 νεκροί από κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, ο ιατρός-καθηγητής στις ΗΠΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι μπορεί να φτάσουμε τους 20.000 ακόμα και 21.000 περίπου νεκρούς στη χώρα μας μέχρι το τέλος του χρόνου. «Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα», πρόσθεσε.

Σχετικά με την εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον», ο καθηγητής δήλωσε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πάρα πολύ μεταδοτικό στέλεχος, ενώ είμαστε περίπου στο επίπεδο του ιού της ιλαράς που είναι αερομεταδιδόμενο.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής επισήμανε πως ό,τι ανέφεραν οι επιστήμονες για την μετάλλαξη Δέλτα, ισχύει 2 ή 3 φορές παραπάνω για την Όμικρον. «Όπου υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων, θα σημειώνεται διασπορά του ιού, ακόμα και σε εμβολιασμένους», πρόσθεσε

«Στη Νότια Αφρική τα κρούσματα επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί βαριά περιστατικά , ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε κρούσματα σε μικρές ηλικίες», τόνισε για τις μέχρι τώρα ενδείξεις σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Σε ό,τι αφορά στην αναμνηστική δόση, υπογράμμισε ότι καινούργιος εμβολιασμός προσθέτει στο επίπεδο των αντισωμάτων, ειδικά ο 2ος και ο 3ος .Ανέφερε δε ότι άτομα όπως οι ανοσοκατασταλμένοι θα χρειαστούν ακόμα και 4η δόση εμβολίου, καθώς ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός τους προσθέτει παραπάνω ανοσία.

Δείτε επίσης