Ελλάδα

«Σαρώνουν» τα περιστατικά γονέων αρνητών στα σχολεία - Πέντε μαθητές χάνουν τη χρονιά στην Αλεξανδρούπολη

265750549_617793166231165_7613034602867082902_n

Ποινικές κυρώσεις φέρνει νέα διάταξη για τους γονείς που δεν μεριμνούν για τη φοίτηση των παιδιών τους

Ολοένα κι επεκτείνεται το φαινόμενο των γονέων αρνητών, που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο, λόγω της εφαρμογής των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης να εισάγουν νέο πλαίσιο για τα σχετικά περιστατικά, με βάση το οποίο προβλέπεται ακόμη και ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Αυτή τη φορά, ανάλογο σκηνικό σημειώνεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου πέντε μαθητές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απέχουν από τα μαθήματά τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς, καθώς οι γονείς αρνούνται να τα υποβάλλουν σε self test ή να τους επιτρέψουν να φορέσουν μάσκα.

«Για τις περιπτώσεις αυτές έχουν ενημερωθεί και οι εισαγγελικές αρχές, που επιλαμβάνονται του θέματος, ενώ, παράλληλα, γίνονται προσπάθειες και σε υπηρεσιακό επίπεδο, να μεταπειστούν και να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ, Κωνσταντίνος Μπαντίκος.


Ενώ πρόσθεσε ότι «οι συγκεκριμένοι γονείς δεν έχουν προσκομίσει κάποιο έγγραφο από δημόσιο φορέα υγείας που να πιστοποιεί ότι για λόγους υγείας των παιδιών τους αρνούνται τα tests ή τις μάσκες», συμπληρώνοντας πως εάν συνέτρεχαν τέτοιοι λόγοι, «οι μαθητές αυτοί θα μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις».

Συνολικά για την ΑΜΘ, είπε ότι δεν ξεπερνούν τους 25 οι μαθητές που δεν πηγαίνουν στο σχολείο λόγω άρνησης των γονέων τους, «ανάμεσά τους και μαθητές Λυκείου, για τους οποίους όμως δεν ισχύει η υποχρεωτικότητα, αφού οι λυκειακές τάξεις δεν εμπίπτουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, άρα μπορούν και να μη συνεχίσουν το σχολείο».


Σημειώνεται ότι μόλις χθες, τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης, με διάταξη που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης, εισήγαγαν νέο πλαίσιο για τους γονείς – αρνητές.

Αναλυτικότερα, με διετή φυλάκιση κινδυνεύουν οι αντιεμβολιαστές γονείς και κηδεμόνες μαθητών που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Τα υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης κατέθεσαν νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του φαινομένου γονείς και κηδεμόνες να κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές, επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους.

Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Με άλλη ρύθμιση παρατείνεται μέχρι τις 31/3/2022 η προθεσμία για την μετατροπή των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 1 και 2 σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης βάσει του ν. 4763/2020.

Δείτε επίσης