Ελλάδα

230 μαθητές σε όλη την Ελλάδα δεν πάνε σχολείο εξαιτίας γονέων - αρνητών

265559444_591942938767462_8168893147409830320_n

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Vradini.gr» συνολικά σε όλη την Ελλάδα 230 μαθητές δεν προσέρχονται στις τάξεις τους, καθώς οι γονείς τους αρνούνται να συμμορφωθούν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Στους 230 σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες του «Vradini.gr» οι μαθητές, που κινδυνεύουν να χάσουν τη σχολική χρονιά, καθώς οι γονείς τους αρνητές του κορωνοϊού, των μέτρων προστασίας και των εμβολίων, δεν τους επιτρέπουν να πάνε στα σχολεία τους, λόγω της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και της διενέργειας self test δύο φορές την εβδομάδα.

Πρόκειται για ένα «φαινόμενο», το οποίο ολοένα και εξαπλώνεται, με σχετικά περιστατικά να καταγράφονται σε διάφορα μέρη της χώρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση και των εκπαιδευτικών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Β. Ελλάδα, με συνολικά 70 μαθητές στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας να μην προσέρχονται στις τάξεις τους.

Επισημαίνεται ότι ο διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας είναι υποχρεωμένος για κάθε απουσία μαθητή να ζητεί αιτιολόγηση από τον κηδεμόνα. Σε αντίθεση, που ο τελευταίος αρνείται, τότε ο διευθυντής θα πρέπει να παραπέμψει το ζήτημα στην εισαγγελία.

Μάλιστα, οι γονείς αρνητές ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με αφαίρεση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας των ανήλικων τέκνων τους.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω μέτρο μπορεί να διαταχθεί, σε περίπτωση που διαπιστωθεί σοβαρή παράβαση ή αδυναμία των γονιών να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και επιπλέον διακριβωθεί ότι επίκειται κίνδυνος για τη σωματική ή ψυχική υγεία των τέκνων.

Στο πλαίσιο αυτό, μόλις χθες, Τρίτη τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης κατέθεσαν νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του «φαινομένου».

Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι (2) έτη και χρηματική ποινή».

Η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ανέφερε για τη Νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του φαινομένου αρνητών γονέων και κηδεμόνων που κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές λόγω της αντίθεσής τους στις μάσκες ή τις αυτοδιαγνωστικές εξετάσεις:

«Όταν μιλάμε για επιμέλεια και πραγματική φροντίδα ανηλίκων μιλάμε για την προάσπιση και εφαρμογή των αναφαίρετων δικαιωμάτων των παιδιών και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις των γονέων και κηδεμόνων προς αυτά. Σε αυτή τη βάση και με το αδιαπραγμάτευτο μήνυμα ότι όλοι οφείλουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των ανηλίκων που εξαρτώνται από εμάς, τους ενήλικες, τους υπεύθυνους και συνετούς πολίτες, υποστηρικτές της Δημοκρατίας, των θεσμών της και των ελευθεριών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, όπως απορρέουν από το Σύνταγμα και τους Νόμους, στεκόμαστε υπέρμαχοι στο δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση, στη μόρφωση, στην πρόοδο, στο μέλλον του.

Ακόμα και σε αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις απαντάμε άμεσα και δραστικά, και, παράλληλα, με τις αστικές ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις προβλέπουμε και ποινική τιμωρία των αρνητών γονέων και κηδεμόνων, για να μην χαθεί ούτε μια μέρα μακριά από τη σχολική τάξη, την μαθησιακή διαδικασία και τα πολλαπλά οφέλη του σχολικού περιβάλλοντος για κανένα μαθητή».

Δείτε επίσης