Ελλάδα

Γκάζι στον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών - 29.000 ραντεβού με το άνοιγμα της πλατφόρμας

enimerosi

«Κλειδί» για την επίτευξη της συνολικής ανοσίας είναι ο εμβολιασμός και των μικρότερων παιδιών, ηλικίας 5-11 ετών, όπως τονίστηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία» και της πανδημίας, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι χορηγούνται δύο δόσεις σε διάστημα 21 ημερών και οι όποιες παρενέργειες είναι ήπιες.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, με στόχο τόσο την προστασία τους, όσο και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

«Η νόσος ήταν και παραμένει ήπια χωρίς διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Η ίδια τόνισε πως μόλις δημοσιεύτηκε σχετική έρευνα στην Σκωτία για τα παιδιά και το μη ελεγχόμενο άσθμα. «Τα δεδομένα στην Σκωτία αφορούν 752.000 παιδιά και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω Covid εισαγωγής στο νοσοκομείο», είπε.

«Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων με δύο δόσεις σε 21 μέρες. Αν ένα παιδί νοσήσει, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με ό, τι συμβαίνει στους ενήλικες. Ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αναβολές των άλλων εμβολιασμών», είπε λέγοντας πως ο παιδίατρος ξέρει πότε πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα εμβόλια στα παιδιά.

Όσον αφορά στις παρενέργειες, η πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικοιωμένοι οι γονείς, ήτοι ένας πυρετός, μια τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης. Η χορήγηση τρίτης δόσης, ενισχυτικής, σε άτομα άνω των 18 ετών, δημιούργησε ερωτήματα για τα άτομα μικρότερης ηλικίας. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή ηλικίας 12-17 εβδομάδες. Παράλληλα, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε εφήβους16-17 ετών έξι μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η Εθνική Επιτροπή αναμένεται ότι θα διατυπώσει συστάσεις.

Τα λιγότερο ευχάριστα νέα για την παραλλαγή Όμικρον αφορά την ταχύτητα μετάδοσης. Τα νέα με κάποια αισιόδοξη επένδυση είναι τα στοιχεία του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα νοσοκομείων. Παρά τον μικρό αριθμό ασθενών -42 αναφέρονται - οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάστηκαν οξυγόνο. Οι ασθενείς κατά τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με Κόβιντ. Είχαν πάει στο νοσοκομείο με κάτι διαφορετικό. Σε επίπεδο κλινικής εμφάνισης, διακρίνονται σταθερά κάποια χαρακτηριστικά: α. το 80% αφορά άτομα κάτω των 50 ετών, β. ότι η νοσηλεία είναι βραχεία (2-8 ημέρες) ενώ η θνητότητα είναι της τάξεως του 6,6% σε σχέση με 17%, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού.

Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου. Ανάλογες είναι και οι επιφυλάξεις του ΠΟΥ που καλεί να υπάρξουν νέα δεδομένα. Ακόμη κι αν η μετάλλαξη είναι ηπιότερη της Δέλτα, θα προκύψουν ζητήματα στο θέμα της νοσηλείας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας.

Ευαίσθητοι είναι και οι άνω των 60, που παροτρύνονται για εμβολιασμό. μελέτες δείχνουν ότι με την τρίτη δόση αυξάνονται κατά 25 φορές το επίπεδο αντισωμάτων, ενώ σύμφωνα με το CDC η θνητότητα μειώνεται κατά 90% όπως και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα στοιχεία που προκύπτουν από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Πάνω από 6,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα για το ραντεβού των παιδιών, έχουν κλείσει πάνω από 29.000 ραντεβού. Ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Η προτεραιότητα στον εμβολιασμό αφορά στην πρώτη δόση, αλλά και στους πολίτες που θέλουν να κάνουν αναμνηστική δόση στο επτάμηνο.

Για τους νοσήσαντες, αντί να δίνεται η δόση στους έξι μήνες μετά τη νόσηση, θα δίνεται στους 3 μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και διπλός εμβολιασμός μετά από 3 ή έξι μήνες. Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου υποστήριξε ότι η απάντηση θα δοθεί με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν η τέταρτη δόση να είναι στον χρονο, όπως στον εμβολιασμό της γρίπης. Δηλαδή να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει στον χρόνο ένας επαναληπτικός.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι παρελήφθησαν 60.000 δόσεις εμβολίου για τα παιδιά. Υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού και στις αρχές του Ιανουαρίου θα ανοίξουν περισσότερα. Τα ραντεβού ανοίγουν ανάλογα με την παραλαβή.

Επίσης, το 87% όσων έληγαν σήμερα τα πιστοποιητικά έχουν κάνει τα αναμνηστική δόση. Μένουν εκτός 163.000 οι 90 χιλιάδες έχουν κλείσει το ραντεβού, εκ των οποίων οι 45 χιλιάδες θα εμβολιαστούν μέχρι την Κυριακή. Ως εκ τούτου, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού μέχρι την Κυριακή, καθώς σε αυτές τις ομάδες υπάρχει προτεραιότητα.

Η κυρία Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ότι στο ζήτημα των χρόνιων αλλεργιών, που είναι συχνές στα παιδιά, είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις -και απίθανες - να είναι ένα παιδί αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου. «Μην μεγαλοποιούμε το θέμα των αλλεργιών» τόνισε.

Όσον αφορά στον κατ' οίκον εμβολιασμό, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις δεν ξεπερνούν τις δύο εβδομάδες, εκτός αν είχε συμβεί κάτι, που αφορούσε την αίτηση ή την καταχώριση. Πλέον, μετά και την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας, υπάρχει μεγάλη αύξηση. Οι κατ' οίκον εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί και θα δίνεται από εδώ και πέρα προτεραιότητα στην πρώτη δόση, καθώς είναι οι πολίτες με τη μεγαλύτερη ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, παρά τη μεγάλη αύξηση. Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε το κάλεσμα προς τους ιδιώτες, ζητώντας τη βοήθειά τους. Γίνονται προσαρμογές ώστε οι ιδιώτες να έχουν δύο εμβόλια και Pfizer και J&J από αρχές Ιανουαρίου και οι παιδίατροι να έχουν το παιδικό εμβόλιο αλλά και το εμβόλιο για τους 12-17 ετών. Η διαδικασία του εφοδιασμού δεν μπορεί να απλοποιηθεί. Στόχος είναι να γίνουν ενέργειες για να πείσουν τους ιδιώτες να βοηθήσουν στους κατ' οίκον εμβολιασμού.

Τα παιδιά 5-11 που έχουν κλείσει το ραντεβού, θα πρέπει να πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα μαζί με το βιβλιάριο εμβολιασμού.

Δείτε επίσης