Ελλάδα

«Καμπανάκι» για αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ ή Αττικής από Τσιόδρα - Λύτρα

math

Παρόλο που οι κρατικές υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ποιότητα υγείας υπό την πίεση των αυξημένων εισαγωγών σε νοσοκομεία έχει τύχει λιγότερης προσοχής

Λόγω της ολοένα και αυξανόμενης πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας, ο κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό αυξάνεται σημαντικά για διασωλήνωση εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ή εκτός Αττικής, όπως προκύπτει από ενδελεχή έρευνα που υπογράφουν ο Θεόδωρος Λύτρας και ο Σωτήρης Τσιόδρας και δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση.

Ειδικότερα, η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Public Health και αναφέρει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας συνεπάγεται ολοένα και περισσότερους νεκρούς.

Παράλληλα, η μελέτη υπογραμμίζει ότι, παρόλο που οι κρατικές υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ποιότητα υγείας υπό την πίεση των αυξημένων εισαγωγών σε νοσοκομεία έχει τύχει λιγότερης προσοχής.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εκατοντάδα διασωληνωμένων στο ελληνικό σύστημα υγείας, αφού άνω των 400 ταυτοχρόνως διασωληνωμένων ο κίνδυνος θανάτου τους αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές, συγκριτικά με αριθμούς κάτω των 400, ενώ όταν ξεπεράσει τους 800 διασωληνωμένους ο κίνδυνος είναι 1.57 φορές πιο μεγάλος.

Οι Έλληνες επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη για σημαντική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, εστιάζοντας και στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, πέρα απλώς από την επέκταση της χωρητικότητας σε κλίνες ΜΕΘ.

Δείτε επίσης