Ελλάδα

Μόλις 5 βαθμούς Κελσίου θα «γράψει» το θερμόμετρο το Σάββατο

Μόλις 5 βαθμούς Κελσίου θα «γράψει» το θερμόμετρο το Σάββατο

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου για τα έντονα φαινόμενα που αναμένονται

Τη χώρα μας θα «σφυροκοπήσει» η κακοκαιρία «Κάρμελ», που θα φέρει χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια σε πολλές περιοχές.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το meteo η θερμοκρασία θα πέσει 7 με 8 βαθμούς Κελσίου, εξαιτίας της εισβολής ψυχρών αέριων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς Κελσίου αύριο, Σάββατο. Ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στην Αν. Στερεά και τα νότια νησιωτικά τμήματα, ενώ θα υπάρξουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, σε ανάρτησή του στα social media ενημερώνει σχετικά με τα έντονα φαινόμενα που έρχονται.

«Είμαστε εν αναμονή της ψυχρής εισβολής που θα επηρεάσει τη χώρα μας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν θα δούμε κάτι πολύ έντονο από πλευράς κρύου ή υψομέτρων χιονοπτώσεων στην Αττική» αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. «Γι’ αυτό και την συγκεκριμένη ψυχρή εισβολή θα την χαρακτήριζα το πολύ “μέτριας εντάσεως”», προσθέτει στην ανάρτηση του στο Facebook.

Ο καιρός από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι άστατος με βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής. «Οι όποιες χιονοπτώσεις θα απασχολούν περιοχές με υψόμετρο περίπου από τα 550-600 μέτρα και υψηλότερα. Η θερμοκρασία λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα είναι περίπου 9-10°C για το κέντρο της πόλης και 6-7°C για τα βόρεια προάστια του νομού», προσθέτει.

Ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει τα εξής συμπεράσματα στην ανάρτησή του:

«1) Η ψυχρή αυτή εισβολή θα είναι όπως σας είχα πει εδώ και μέρες το πολύ ΜΕΤΡΙΑΣ έντασης και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ισχυρή όπως είδα ότι γράφτηκε σε κάποιες σελίδες του διαδικτύου. Για να ξέρουμε τι λέμε.

2) Όποιοι φίλοι – χιονόφιλοι νομίζουν ότι θα το στρώσει ή τουλάχιστον θα χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα του νομού Αττικής, νομίζω ότι θα απογοητευτούν πλήρως.

3) Θα το θεωρήσω μεγάλη έκπληξη αν χιονίσει έστω και τοπικά σε υψόμετρα κάτω των 300-350 μέτρων στο νομό (πλην των δυτικών και βορειοδυτικών περιοχών που όπως σας είπα ίσως ξεκινούν οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα από τα 300 μέτρα). Δηλαδή θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη αν θα χιονίσει ακόμη και στην Κηφισιά.

4) Εκτιμώ ότι στα βόρεια τμήματα της Αττικής που βρίσκονται κοντά στη Βοιωτία (δεν εννοώ προφανώς τα βόρεια προάστια) οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα υψομετρικά. Γι’ αυτό όσοι μέσα στο Σαββατοκύριακο κινηθείτε στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, καλό θα ήταν να προσέχετε διότι θα χιονίζει σε κάποια τμήματα της από το υψόμετρο των 200-250 μέτρων και υψηλότερα (ειδικά από το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωινό της Κυριακής).

5) Είναι όπως σας είπα πολύ μικρή η πιθανότητα να χιονίσει στην Κηφισιά η στη Νέα Ερυθραία για παράδειγμα. Σαφέστατα είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να χιονίσει κατά διαστήματα στα ψηλά της Εκάλης, στα ψηλά της Παλαιάς Πεντέλης, στο Διόνυσο, στη Σταμάτα, στη Ροδόπολη, στη Δροσιά, στο Κρυονέρι, στην Άνοιξη, στο Βαρνάβα, στο Καπανδρίτι, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία ή στις Αφίδνες. Μπορεί να μην χιονίσει με την ίδια ένταση σε όλες αυτές τις περιοχές η να μην χιονίσει σε ΟΛΕΣ αυτές τις περιοχές αλλά τουλάχιστον αυτά τα τμήματα δίνουν σοβαρότερη υποψηφιότητα για κατά διαστήματα χιονόπτωση. Στη Βαρυμπόμπη ή στους Θρακομακεδόνες για παράδειγμα θεωρώ ότι τα πράγματα θα είναι οριακά.

6) Φοβάμαι ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας θα δημιουργηθούν προβλήματα από τις χιονοπτώσεις όπως και στα ορεινά της Κρήτης».

Δείτε επίσης