Ελλάδα

Η πανδημία δεν σταμάτησε την απεξάρτηση στο ΚΕΘΕΑ- «Προμηθέας»

kethea_0

Ούτε η εξάρτηση, ούτε ο εγκλεισμός, ούτε η πανδημία στάθηκαν ικανά να ανακόψουν την πορεία επανένταξης 9 ατόμων που αποφοίτησαν αυτές τις μέρες από το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στα 8 χρόνια δράσης του, το ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας» έχει υποστηρίξει σχεδόν 4.000 άτομα, κυρίως εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων (3.029 άτομα) και στο Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη (647 άτομα), ενώ 272 άτομα ήταν μέλη του στενού περιβάλλοντος εξαρτημένων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας» για το 2020, όσοι ζήτησαν θεραπεία είχαν φυλακιστεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους με μέσο όρο φυλάκισης τα 4 χρόνια περίπου. Στη συντριπτική τους πλειονότητα (94%) ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 35,5 έτη. Ως κύρια ουσία κατάχρησης ανέφεραν την ηρωίνη (42%), η οποία ακολουθείται από την ινδική κάνναβη (32%) και την κοκαΐνη (13%). Το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 85% και σχεδόν οι μισοί δεν έχουν ολοκληρώσει το σχολείο. Το 54% ανέφερε προβλήματα υγείας και το 16% ανέφερε ψυχολογικά προβλήματα.

Στο κέντρο του δικτύου υπηρεσιών που έχει δημιουργήσει το ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας», τονίζεται στην ανακοίνωση, βρίσκεται η ομώνυμη Θεραπευτική Κοινότητα, εντός του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 2015.

«Χάρη στην 24ωρη λειτουργία της σε αυτόνομη πτέρυγα, είναι μία από τις ελάχιστες στο είδος της μονάδες στην Ευρώπη. Παρά τις χρόνιες ελλείψεις προσωπικού και τις μεγάλες δυσκολίες της τελευταίας διετίας λόγω της πανδημίας, στη Θεραπευτική Κοινότητα έχουν συμμετάσχει τα 6 αυτά χρόνια 119 κρατούμενοι».

Εκτός από τη Θεραπευτική Κοινότητα στις Φυλακές Διαβατών και το Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας» αναπτύσσει προγράμματα συμβουλευτικής κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών, Φελιού Γρεβενών, στην αγροτική φυλακή Κασσάνδρας Χαλκιδικής και στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Από το 2021, το ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας» έχει θέσει επίσης σε λειτουργία με πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μονάδα άμεσης πρόσβασης που απευθύνεται σε ενεργούς χρήστες ουσιών της Θεσσαλονίκης. Η Μονάδα, που διαθέτει στέκι διημέρευσης και ειδικά διαμορφωμένο όχημα για εξορμήσεις street-work, έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει 206 τέτοιες δράσεις, υποστηρίζοντας 1.198 διαφορετικά άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης