Ελλάδα

«Όμικρον»: Δεδομένη η κυριαρχία της, στόχος να κερδίσουμε χρόνο

omikron

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η «Όμικρον» θα κυριαρχήσει της «Δέλτα»

Η χρονική περίοδος κατά την οποία η μετάλλαξη «Όμικρον» εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι, όπως όλα δείχνουν, η πλέον ακατάλληλη, δεδομένων των εορτών των Χριστουγέννων και των ταξιδιών και των συναθροίσεων, που τις συνοδεύουν.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχε σημάνει «κόκκινος συναγερμός» στην ευρωπεριφέρεια, με τη μία χώρα μετά την άλλη να θωρακίζεται έναντι του νέου στελέχους του κορωνοϊού, το οποίο ανησυχεί και την Αθήνα, όπου κυβέρνηση κι επιστήμονες συστήνουν αυξημένη επαγρύπνηση στο ρεβεγιόν και για τους εμβολιασμένους.

Μάλιστα, χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, πέρα από αυτά τα οποία έχουν ήδη γνωστοποιηθεί και πως τα σχετικά κρούσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι τα 17 ήδη γνωστά κρούσματα με το στέλεχος «Ο» έχουν εντοπιστεί σε Αττική, Κρήτη και Λακωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σωτήρη Τσιόδρα, από όπου εστάλη το μήνυμα πως το στοίχημα είναι να κερδίσουμε χρόνο έως την επικράτηση της «Όμικρον» έναντι της «Δέλτα», η οποία θεωρείται δεδομένη και μάλιστα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε αυτή τη φάση, στην Ηρώδου Αττικού επισημαίνουν πως δεν προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων, καθώς οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης «τρέχουν» πολύ δυνατά, ωστόσο το σενάριο αυτό παραμένει πάντα στο «τραπέζι», κυρίως για τους ανεμβολίαστους.

«Το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας.

«Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Δέλτα, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους. Από την άλλη, πράγματι, η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα», συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Προς το παρόν, πάντως, τα νεότερα στοιχεία γύρω από την παραλλαγή, αναφέρουν ότι η αναμνηστική δόση υψώνει πολύ υψηλό τείχος προστασίας απέναντί της, με τους ειδικούς να τονίζουν τη σπουδαιότητά της.

Μανωλόπουλος: Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σχολιάζοντας την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον τόνισε σήμερα ότι «οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα».

«Έχουμε ήδη την ανησυχία λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που καταγράφονται 4.500-5.000 κρούσματα την ημέρα, και ιδιαίτερα ενόψει των εορτών. Παράλληλα, προκύπτουν και οι καταιγιστικές εξελίξεις με την Όμικρον, που ναι μεν ακόμα δεν έχουμε πολλά κρούσματα, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα. Η Όμικρον μπορεί να κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα και αυτό μας κάνει διπλά ανήσυχους για το τι θα συμβεί μετά τις γιορτές. Γι΄ αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, μπορεί να μην εφαρμοστεί ένα γενικό lockdown, αλλά να είναι εξειδικευμένα μέτρα, τα οποία θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, το στέλεχος Όμικρον ξεπερνά σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τον εμβολιασμό, μειώνει δηλαδή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο παραμένει αρκετά αυξημένη για τα άτομα που έχουν κάνει και την τρίτη δόση. Πρόσθεσε δε ότι μπορεί και να επαναμολύνει άτομα που έχουν νοσήσει, αλλά συνήθως τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.

Γώγος: Η κατάσταση με τη μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να γίνει δραματική

Στο μεταξύ, την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Όμικρον εξέφρασε και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Ο εμβολιασμός είναι η αιχμή του δόρατος για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Όμικρον. Και τη Δέλτα φυσικά, γιατί η Δέλτα είναι παρούσα και μας βασανίζει αυτή τη στιγμή και πιέζει το σύστημα υγείας. Αλλά δυστυχώς η ανησυχία μας πολλαπλασιάζεται, επειδή εμφανίζεται ένα στέλεχος που ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτικό και πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά για την έλευσή του. Όλους μας φοβίζει η Όμικρον και στην Επιτροπή το συζητάμε, γιατί είναι ιδιαίτερα μεταδοτική κι έχει μικρό κύκλο πολλαπλασιασμού ο ιός, δηλαδή μέσα σε 2-3 μέρες μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς της συγκεκριμένης νόσου», δήλωσε ο κ. Γώγος στην εκπομπή «Καλημέρα» στο ΣΚΑΪ.

Όπως επεσήμανε η κατάσταση μπορεί να είναι δραματική, όπως συμβαίνει στην Αγγλία και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό με τον εμβολιασμό είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη δόση προκειμένου να αποφευχθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι με την τρίτη δόση η αύξηση των αντισωμάτων που προκαλείται, περίπου 20-25 φορές παραπάνω από αυτά που είχαμε, δημιουργεί ένα ικανοποιητικό τείχος προστασίας για τη μόλυνση, αλλά πάρα πολύ υψηλό, πάνω από 80% έναντι της βαριάς νόσου, της διασωλήνωσης και του θανάτου. «Άρα αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος το εμβόλιο και πρέπει όσοι δεν έχουν κάνει, να κάνουν την πρώτη και δεύτερη δόση φυσικά γιατί υπάρχουν περίπου 300.000-400.000 πολίτες μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και φυσικά την τρίτη δόση για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει», υπογράμμισε.

Βασιλακόπουλος: Δεδομένο το νέο πανδημικό κύμα μετά τις γιορτές -Ρεβεγιόν με αναμνηστική δόση και τεστ

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε δεδομένα ένα νέο πανδημικό κύμα μετά τις γιορτές. ««Θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι μετά την ύφεση στην οποία είμαστε τώρα ότι θα έχουμε νέο πανδημικό κύμα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του κύματος στην Ελλάδα. Περάσαμε την κορυφή αυτού του κύματος πριν λίγες βδομάδες και είμαστε σε μερική αποκλιμάκωση. Εξαρτάται από εμάς πότε θα έρθει το επόμενο κύμα στην Ελλάδα με την Όμικρον. Αν κερδίσουμε το χρόνο που μας δίνεται με τα μέτρα για την είσοδο στη χώρα, σπεύσουμε να κάνουμε την 3η δόση, αυξηθεί το ποσοστό καινούργιων δόσεων σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε όταν έρθει η Όμικρον, που θα έρθει και θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, στην Ελλάδα θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο ίδιος για όσα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα σε σχέση και με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Δείτε επίσης