Ελλάδα

Χρούσος: Καλύτερα τα εμβόλια από τη φυσική ανοσία για την παραλλαγή Όμικρον

vaccine-adobestock_327257834

Όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού ανέλυσε ο καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Χρούσος τόνισε πως «είναι πολύ ανησυχητική, στην Αμερική έχει ήδη υπερβεί το 70% και παίρνει τη θέση της Δέλτα και θα έρθει κι εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει».

«Είναι καθ’ οδόν» ξεκαθάρισε και εξήγησε πως «επειδή είναι πέντε φορές πιο μεταδοτικό αυτό το στέλεχος από το Δέλτα, το αντικαθιστά». Στη συνέχεια ανέφερε πως αυτοί που έχουν κάνει τις 3 δόσεις ανταποκρίνονται σχετικά καλά σε αυτή την παραλλαγή του κορωνοϊού.

«Συνεπώς όλοι πρέπει να σπεύσουμε και να κάνουμε την τρίτη δόση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τη φυσική ανοσία και την παραλλαγή Όμικρον ο καθηγητής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως όντως δεν προστατεύει και φαίνεται πως τα εμβόλια είναι καλύτερα καθώς συνήθως ισχύει το αντίθετο. Αν κάποιος έχει νοσήσει και κάνει ένα και δυο εμβόλια μετά είναι πολύ πιο ανθεκτικός στη νόσο.

Σε ερώτηση για τα συμπτώματα της Όμικρον τα οποία θυμίζουν απλό κρυολόγημα ο καθηγητής σημείωσε: «Έτσι είναι. Αρχικά οι κορωνοϊοί ήταν ιοί του κοινού κρυολογήματος, απλώς έτυχε και κάνανε αυτές τις μεταλλάξεις και τους έκαναν σοβαρούς και θανατηφόρους». Είναι δύσκολο να πεις από τα συμπτώματα τι συμβαίνει πρέπει να γίνεται το τεστ, τόνισε

Όσο για το τι πρέπει να μας θορυβήσει ιδιαίτερα σε σχέση με τα παιδιά έκανε λόγο πρώτα για πονόλαιμο και μετά για καταρροή. Τόνισε επίσης πως ακόμη δεν βλέπουμε πυρετό και πως δεν είναι γνωστό πόσο θανατηφόρος είναι η παραλλαγή Όμικρον.

Για τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και τον χαμηλό αριθμό θανάτων στη Βρετανία ανέφερε ότι η Όμικρον «φαίνεται ότι δεν είναι τόσο θανατηφόρος» ωστόσο «αλλά θα δούμε, αμφιβάλλουμε και για αυτό».

Όσον αφορά το εμβόλιο και ιδίως αυτούς που δεν κάνουν καλή ανοσία δεν αποκλείεται να πάμε και σε άλλη ενισχυτική δόση είπε: «αν μας προστατεύει γιατί όχι να κάνουμε και τέταρτη και πέμπτη δόση».

«Όλες οι πανδημίες περνάνε. Είμαστε τυχεροί που έχουμε την τεχνολογία να φτιάξουμε τα εμβόλια, έχουμε γλιτώσει πάρα πολλούς θανάτους και σοβαρές νόσους κι ελπίζω μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, 2- 3 χρόνια από την αρχή της πανδημίας, να ξεμπερδέψουμε. Αλλά μας έχει διαψεύσει» υπογράμμισε το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Δείτε επίσης