Ελλάδα

«Τσουνάμι» κρουσμάτων της «Όμικρον» τον Ιανουάριο

269745385_449141696616933_4035158669777195446_n

Aπότομη και δραματική αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον»

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη «Όμικρον», με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι από τις αρχές του νέου έτους τα κρούσματα θα ανέβουν κατακόρυφα, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι στο «τραπέζι» βρίσκονται περαιτέρω μέτρα για την αναχαίτηση της πανδημίας.

Ειδικότερα, για την αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής και της Κρήτης μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, λέγοντας ότι μετά από 3 εβδομάδες ύφεσης, η κατάσταση αντιστρέφεται.

«Η κατάσταση είναι μάλλον δυσάρεστη θα έλεγα, διότι η αύξηση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, προδιαγράφει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως θα έχουμε σημαντική αύξηση», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.

Ειδικά για την Αττική, επεσήμανε ότι εδώ και ένα μήνα περίπου το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, στα 40 με 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Προειδοποίησε ότι αναμένεται απότομη και δραματική αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον», που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συμβεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Από τη μεριά του, ο Νίκος Τζανάκης υπογράμμισε ότι μέχρι τα Φώτα θα έχουμε, πιθανότατα, στη χώρα μας 3.500 κρούσματα της νέας παραλλαγής.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στο Mega, είπε ότι αν παρατηρηθεί αύξηση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων, χωρίς να πέφτουν περαιτέρω, τότε αυτό σημαίνει πως η «Όμικρον» είναι στην κοινότητα.

«Δεν βλέπουμε την εντυπωσιακή άνοδο και αυτό είναι καθαρά μαθηματικά. Είναι ο κανόνας του διπλασιασμού, που ξεκινάει από μικρό νούμερο και καταλήγει σε κάτι τρομαχτικά νούμερα. Η Δανία με 90% εμβολιαστική κάλυψη, είχε στις 2 Δεκεμβρίου 5.5000 κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 13.200 κρούσματα», είπε ο κ. Τζανάκης τονίζοντας την εφιαλτική άνοδο των κρουσμάτων μέσα σε μόλις 10 ημέρες.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη πλήρη ή προ τεσσάρων και πέντε μηνών. Η Όμικρον και η Δέλτα ίσως δεν κάνουν καθόλου ή πολύ λίγα συμπτώματα κι έτσι προχωράει», πρόσθεσε.


Δείτε επίσης