Ελλάδα

«Όμικρον»: Πλησιάζει η «θύελλα» - Τι προβλέπουν οι ειδικοί

koronoios-girokomeio-athina

Με απειλητική διάθεση εξαπλώνεται η «Όμικρον» στη χώρα

Δραματικές εκτιμήσεις κάνουν οι ειδικοί, όσον αφορά στην εξάπλωση της «Όμικρον» στη χώρα μας, αφού τονίζουν ότι το ευτυχές σενάριο θέλει τη μετάλλαξη να εκδηλώνεται έντονα μετά την Πρωτοχρονιά, ωστόσο, υπάρχει περίπτωση η «έκρηξη» να γίνει νωρίτερα, με άλλα λόγια την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτό τόνισε στο «Vradini.gr» o Νίκος Τζανάκης που, παράλληλα, διευκρίνισε ότι τη δεδομένη στιγμή δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ως προς τι ποσοστό προκαλεί βαριά νόσο ή θάνατο η εν λόγω παραλλαγή.

Γνωρίζουμε ότι είναι αρκετά παραπάνω μεταδοτική από τη «Δέλτα», έχοντας δύο κύρια χαρακτηριστικά:

1. Προκαλεί επαναλοιμώξεις σε ποσοστό 10%. Άτομα που είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος ή τη «Δέλτα», μολύνονται και με την «Όμικρον».

2. Κολλάνε και οι εμβολιασμένοι, με τα υπάρχοντα εμβόλια να προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τη βαριά νόσηση και το θάνατο αλλά σε μικρότερο και από τη «Δέλτα» όσον αφορά την απλή λοίμωξη.

Παράλληλα, τόνισε ότι η αναμνηστική δόση είναι πολύ σημαντική, λέγοντας ότι με αυτή ένας νέος ηλικιακά οργανισμός και δίχως υποκείμενα νοσήματα, είναι θωρακισμένος στο 80%-85% ενάντια στην απλή λοίμωξη.

Μεσοσταθικά, σε όλες τις ηλικίες, η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στο 60%-70% ως προς τη μόλυνση. Το ποσοστό για όλες τις ηλικίες ξεπερνά το 90% αναφορικά με την πρόληψη από τη βαριά νόσηση, που δίνει νοσηλείες και διασωληνώσεις, και από τον θάνατο.

Επίσης, ο καθηγητής σε νεότερες δηλώσεις του εκτίμησε ότι μέχρι τα Φώτα, ήτοι στις 6 Ιανουαρίου, θα έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα 3.5000 κρούσματα της «Όμικρον».

Ανησυχία υπάρχει ήδη στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής και της Κρήτης, όπως τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, λέγοντας ότι μετά από 3 εβδομάδες ύφεσης, η κατάσταση αντιστρέφεται.

«Η κατάσταση είναι μάλλον δυσάρεστη θα έλεγα, διότι η αύξηση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, προδιαγράφει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως θα έχουμε σημαντική αύξηση», τόνισε ο ίδιος.

Ειδικά για την Αττική, επεσήμανε ότι εδώ και ένα μήνα περίπου το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, στα 40 με 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Πάντως, υπάρχουν κακοί οιωνοί και στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον» επιβεβαιώθηκε από αναλύσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης.

Η ανίχνευση έγινε σε δείγμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου 2021, μέσα από νέα πρωτοποριακή -υψηλής ευαισθησίας και ακρίβειας και σε πραγματικό χρόνο- μοριακή μέθοδο, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι ακριβείς εκτιμήσεις για την ποσοτικοποίηση και συχνότητα εμφάνισης του στελέχους Όμικρον σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, που ακόμα κυριαρχεί στην κοινότητα.


Προκειμένου να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται η «Όμικρον», κάθε πολίτης δικαιούται δύο δωρεάν self test την περίοδο των γιορτών, με σκοπό να πάει με ασφάλεια να διασκεδάσει σε μαγαζιά ή σπίτια τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μάλιστα, η φόρμα για την παραλαβή τους έχει ήδη ανοίξει.


Την ίδια στιγμή, στο «τραπέζι» της κυβέρνησης βρίσκονται νέα μέτρα, που ίσως τεθούν σε εφαρμογή από το νέο έτος, ανάλογα με την πορεία της «Όμικρον».

Ειδικότερα αυτά είναι:

-Περιορισμός στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως έγινε και το καλοκαίρι στα νησιά που είχαν μεγάλο ιικό φορτίο.
-Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών.
-Διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.

Δείτε επίσης