Ελλάδα

Μνήμες από τον περασμένο χειμώνα ξυπνά η «Όμικρον»

omikron

Σε... αναμμένα κάρβουνα ο πλανήτης, υπό την απειλή της «Όμικρον»

Τι κι αν οι περισσότεροι πίστευαν ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα επιστρέφαμε στην κανονικότητα, με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να αποτελεί το βασικό «όπλο» στη μάχη με τον αόρατο εχθρό, η μετάλλαξη «Όμικρον» μοιάζει να μην τιθασεύεται εύκολα, ενώ από το ερχόμενο έτος η κυβέρνηση θα επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που ξυπνά μνήμες από τον περσινό χειμώνα.

Για την «έφοδο» της Όμικρον» στη χώρα μας έκανε λόγο ο Νίκος Τζανάκης, οποίος δήλωσε στο «Vradini.gr» ότι το καλό σενάριο θέλει τα πολλά κρούσματα της νέας παραλλαγής να εκδηλώνονται μετά την Πρωτοχρονιά, ωστόσο, υπάρχει περίπτωση το «μπαμ» να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, ο καθηγητής τόνισε ότι η μετάλλαξη προκαλεί επαναλοιμώξεις σε ποσοστό 10% και άτομα που είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος ή τη «Δέλτα» προσβάλλονται και με την «Όμικρον». Επίσης, υπογράμμισε ότι κολλάνε και οι εμβολιασμένοι, με τα υπάρχοντα εμβόλια να προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στη βαριά νόσηση και τον θάνατο, αλλά σε μικρότερο από τη «Δέλτα» και την απλή λοίμωξη.

Για αυτό τον λόγο, καθοριστικής σημασίας είναι η booster δόση. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, με αυτή ένας νέος ηλικιακά οργανισμός και δίχως υποκείμενα νοσήματα είναι θωρακισμένος στο 80%-85% ενάντια στην απλή λοίμωξη.

Μεσοσταθικά, σε όλες τις ηλικίες, η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στο 60%-70% ως προς τη μόλυνση. Το ποσοστό για όλες τις ηλικίες ξεπερνά το 90% αναφορικά με την πρόληψη από τη βαριά νόσηση, που δίνει νοσηλείες και διασωληνώσεις, και από τον θάνατο.


Την ίδια στιγμή, ανησυχία δημιουργεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής και της Κρήτης, όπως τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, λέγοντας ότι μετά από 3 εβδομάδες ύφεσης, η κατάσταση αντιστρέφεται.

«Η κατάσταση είναι μάλλον δυσάρεστη θα έλεγα, διότι η αύξηση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, προδιαγράφει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως θα έχουμε σημαντική αύξηση», τόνισε ο ίδιος.

Ειδικά για την Αττική, επεσήμανε ότι εδώ και ένα μήνα περίπου το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, στα 40 με 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Πάντως, κακοί οιωνοί υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία της «Όμικρον» επιβεβαιώθηκε από αναλύσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης.

Το παρήγορο μέσα σε όλα είναι ότι έρευνα στη Νότια Αφρική δείχνει ότι ναι μεν η «Όμικρον» εξαπλώνεται ραγδαία, αλλά ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης δεν είναι μεγάλος.

«Στη Νότια Αφρική αυτή είναι η επιδημιολογική κατάσταση: η "Όμικρον" συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που είναι λιγότερο σοβαρός», δήλωσε η καθηγήτρια Τσέριλ Κόεν του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδιδόμενων Ασθενειών.

«Ποδαρικό» με νέα μέτρα


Την ίδια ώρα, ο Θάνος Πλεύρης επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις γιορτές.

«Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, που θα λάβει η κυβέρνηση στη «σκιά» της Όμικρον, ενώ θα έχει προηγηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Η Επιτροπή εισηγείται προς άμεση εφαρμογή τα εξής:

  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους
  • Ματς χωρίς κόσμο στα γήπεδα
  • Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μάλιστα, υπήρξε πρόταση-«βόμβα» της επιτροπής για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν self test το διάστημα των εορτών, ώστε να υπάρχει η ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται δύο δωρεάν self test, με σκοπό να πάει με ασφάλεια να διασκεδάσει σε μαγαζιά ή σπίτια. Μάλιστα, η φόρμα για την παραλαβή τους άνοιξε χθες.

Επίσης, ανακοίνωσε την παράταση του μέτρου της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, δηλαδή των γιατρών, των νοσηλευτών και του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων, μέχρι τις 31 Μαρτίου.

«Η πανδημία μας δείχνει ότι το μέτρο αυτό πρέπει να συνεχιστεί έως 31 Μαρτίου του 2022. Δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για γιατρούς και νοσηλευτές για να μπορούν να εργάζονται στο ΕΣΥ, ενώ ξεκαθάρισε ότι όσοι ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, έχουν το περιθώριο των τριών μηνών που τους καλύπτει η ισχύς του μέτρου, για να αποφασίσουν, αν θα κάνουν το εμβόλιο ή αν θα θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΕΣΥ.

Η άποψη των πολιτών για την πανδημία και τα μέτρα


Όσον αφορά στην άποψη των πολιτών για την πανδημία και τα επερχόμενα μέτρα, το 43% των ερωτηθέντων έρευνας της Alco, που έγινε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, θέλει την επιβολή πιο αυστηρών περιορισμών.

Από την άλλη, μειώθηκαν οι αρνητές του εμβολίου το τελευταίο εξάμηνο, αλλά ο «πυρήνας» τους παραμένει σκληρός, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Πάντως, από το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, αλλά και από τη σύγκριση τους με εκείνα της ανάλογης του Ιουλίου, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο, διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία και τον εμβολιασμό.

Περίπου 8 στους 10 (από 6 στους 10 τον Ιούλιο), ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού. Αντιθέτως, 2 στους 10 δεν φοβούνται την COVID-19, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πολλαπλασιάζεται η «Όμικρον» στην Ευρώπη


Η επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον» έχει ήδη αρχίσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς, ενώ βρισκόμαστε μια «ανάσα» από τα Χριστούγεννα. Αναλυτικότερα, στη Γερμανία επιβλήθηκαν μέτρα που αφορούν και τους εμβολιασμένους – νοσήσαντες, όπως η αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κλαμπ και διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων χωρίς θεατές.

Επίσης, σε καθεστώς γενικού lockdown βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής η Ολλανδία, με σκοπό να αναχαιτιστεί το πέμπτο κύμα που προκαλεί η «Όμικρον» και να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πολιτών κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.


Παράλληλα, στην Αγγλία ανακοινώθηκαν χθες, Τετάρτη, πάνω από 100.000 ημερήσιες μολύνσεις, οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Σε περίπτωση που οι εισαγωγές στο Λονδίνο σπάσουν το φράγμα των 400, τότε η Ντάουνινγκ Στριτ θα επιβάλει lockdown για δύο εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα.

Δείτε επίσης