Ελλάδα

Μνήμες από τον περασμένο χειμώνα ξυπνά η «Όμικρον»

omikron

Σε... αναμμένα κάρβουνα ο πλανήτης, υπό την απειλή της «Όμικρον»

Τι κι αν οι περισσότεροι πίστευαν ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα επιστρέφαμε στην κανονικότητα, με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να αποτελεί το βασικό «όπλο» στη μάχη με τον αόρατο εχθρό, η μετάλλαξη «Όμικρον» μοιάζει να μην τιθασεύεται εύκολα, ενώ από το ερχόμενο έτος η κυβέρνηση θα επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που ξυπνά μνήμες από τον περσινό χειμώνα.

Για την «έφοδο» της Όμικρον» στη χώρα μας έκανε λόγο ο Νίκος Τζανάκης, οποίος δήλωσε στο «Vradini.gr» ότι το καλό σενάριο θέλει τα πολλά κρούσματα της νέας παραλλαγής να εκδηλώνονται μετά την Πρωτοχρονιά, ωστόσο, υπάρχει περίπτωση το «μπαμ» να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, ο καθηγητής τόνισε ότι η μετάλλαξη προκαλεί επαναλοιμώξεις σε ποσοστό 10% και άτομα που είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος ή τη «Δέλτα» προσβάλλονται και με την «Όμικρον». Επίσης, υπογράμμισε ότι κολλάνε και οι εμβολιασμένοι, με τα υπάρχοντα εμβόλια να προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στη βαριά νόσηση και τον θάνατο, αλλά σε μικρότερο από τη «Δέλτα» και την απλή λοίμωξη.

Για αυτό τον λόγο, καθοριστικής σημασίας είναι η booster δόση. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, με αυτή ένας νέος ηλικιακά οργανισμός και δίχως υποκείμενα νοσήματα είναι θωρακισμένος στο 80%-85% ενάντια στην απλή λοίμωξη.

Μεσοσταθικά, σε όλες τις ηλικίες, η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στο 60%-70% ως προς τη μόλυνση. Το ποσοστό για όλες τις ηλικίες ξεπερνά το 90% αναφορικά με την πρόληψη από τη βαριά νόσηση, που δίνει νοσηλείες και διασωληνώσεις, και από τον θάνατο.


Δείτε επίσης