Ελλάδα

Η «Όμικρον» σβήνει τη «Δέλτα» σε χρόνο εξπρές

ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ LOCKDOWN ÓÔÏ ÊÅÍÔÑÏ ÔÇÓ ÁÈÇÍÁÓ (EUROKINISSI / ÂÁÓÉËÇÓ ÑÅÌÐÁÐÇÓ)

Ο Θάνος Πλεύρης δεν απέκλεισε την επιβολή μέτρων πριν από την αλλαγή του χρόνου

Λίγες ημέρες προτού αποχαιρετήσουμε το 2021, η μετάλλαξη «Όμικρον» δίνει βροντερό «παρών» στην Αττική, «σβήνοντας» τη «Δέλτα», με τους ειδικούς να κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για χιλιάδες κρούσματα.

Ειδικότερα, ο Αθανάσιος Τσακρής τόνισε ότι η «Όμικρον» έχει ήδη κυριαρχήσει, τουλάχιστον στην Αττική, αφού σε δείγματα που πάρθηκαν την τελευταία εβδομάδα, αποδεικνύεται ότι τα ποσοστά της παραλλαγής στην κοινότητα είναι πλέον στο 70%.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι εμβολιασμένοι με τρίτη δόση που νόσησαν είχαν πολύ ήπια συμπτώματα, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Από τη μεριά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι μέχρι το τέλος του έτους, σε μερικές ημέρες δηλαδή, το 50% των κρουσμάτων θα αφορά την «Όμικρον».

Παράλληλα, τόνισε ότι η «Δέλτα» βρίσκεται σε αποκλιμάκωση από τα τέλη Νοεμβρίου. Πάντως, οι στατιστικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι η «Όμικρον» είναι 1,5 φορά πιο μεταδοτική από τη «Δέλτα», η πιθανότητα να μπει κανείς στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά, είναι σημαντικά μικρότερη.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε επίσης ότι η εμβολιαστική κάλυψη με την τρίτη δόση δεν κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού στη χώρα έχει εμβολιαστεί μόνο το 30% του πληθυσμού, γεγονός που σημαίνει ότι ένα 70%, δεδομένης και της ταχύτατης διάδοσης της νέας αυτής παραλλαγής, μπορεί να είναι εκτεθειμένο σε μία πιθανή μόλυνση.

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 9.000 νέα κρούσματα στις αρχές της εβδομάδας προβλέπουν οι ειδικοί, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι μέσα σε 4 ημέρες τα λύματα της Αττικής δείχνουν δεκαπλασιασμό της «Όμικρον».

Πάντως, ο Θάνος Πλεύρης δεν απέκλεισε την επιβολή μέτρων πριν από την αλλαγή του χρόνου, δεδομένης της επιβαρυμένης εικόνας της Αττικής, τονίζοντας ότι αυτή σε ένα 15νθήμερο θα έχει επικρατήσει.

Αναφορικά με την συνεδρίαση της επιτροπής, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι στο «τραπέζι» θα τεθούν περιορισμοί σχετικά με τη διασκέδαση, τα γήπεδα και την τηλεργασία.

Σε ό,τι αφορά στη διασκέδαση υπογράμμισε ότι αυτό που συζητείται κυρίως είναι ο περιορισμός στο ωράριο και οι πελάτες να είναι καθήμενοι.

Σχετικά με τα σχολεία τόνισε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως το θέμα θα επανεξεταστεί λίγο πριν αυτά ανοίξουν.

Δείτε επίσης