Ελλάδα

Στις 17:00 οι ανακοινώσεις Πλεύρη για τα νέα μέτρα

COVID-19; coronavirus; ΕΟΔΥ; Θάνος Πλεύρης; ανακοινώσεις; εμβολιασμένοι; εμβολιασμός; εμβολιαστικό πρόγραμμα; κορωναϊός; κορωνοϊός; υπουργείο υγείας;

Στο «τραπέζι» η αναπροσαρμογή του ωραρίου των επιχειρήσεων στη διασκέδαση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα κλείνουν στις 11 το βράδυ

Στις 5 το απόγευμα αναμένονται οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, σχετικά με το δεύτερο πακέτο μέτρων, που στοχεύει στον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού, στο πλαίσιο του σχεδίου δύο φάσεων για την αντιμετώπιση της «Όμικρον».

Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για «παρεμβάσεις» κυρίως στον κλάδο της ψυχαγωγίας ως προς τη διαμόρφωση ενός νέου ωραρίου λειτουργίας, με κλειστά τα ρολά από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, αλλά και των αθλητικών εκδηλώσεων, ενώ την ίδια ώρα στο «τραπέζι» βρίσκεται η αύξηση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σχετικά με τα σχολεία, η αρμόδια υπουργός διαμηνύει ότι προτεραιότητα είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, αποκλείοντας το ενδεχόμενο του «λουκέτου». Πληροφορίες. πάντως, αναφέρουν ότι εξετάζονται αναθεωρήσεις ως προς το πρωτόκολλο, καθώς και να μπει «απαγορευτικό» στις εκδρομές.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι τα επιπλέον μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και μετά και για 15 ημέρες, με τον υπουργό Υγείας, ωστόσο, να ανοίγει «παράθυρο» στην ισχύ τους πριν την Πρωροχρονιά, να καταστεί αναγκαίο. Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ότι τα λύματα στην Αττική δείχνουν δεκαπλασιασμό της «Όμικρον» σε μόλις 4 ημέρες, με τους ειδικούς να χτυπούν «καμπανάκι» για «θύελλα» κρουσμάτων, ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένονται πάνω από 9.000 μολύνσεις.

Βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας να παρθούν μετά την Πρωτοχρονιά και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, αλλά αν χρειαστεί θα ληφθούν και νωρίτερα, σημείωσε στο μεταξύ ο κ. Πλεύρης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός δήλωσε ότι συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον, εάν κρίνει ότι χρειάζεται.

Σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, θα κινούνται σε τρεις πυλώνες. Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση, το πρόβλημα φαίνεται πως δεν αφορά την εστίαση αλλά τη νυχτερινή διασκέδαση. Εκεί τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο, τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στα γήπεδα, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Διευκρίνισε, επίσης, πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία σκέψη και καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για τα σχολεία.

Βασικός γνώμονας για τη λήψη των αποφάσεων είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας, τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται στην Αττική, όπου, όμως, η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια-εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Αναφορικά με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι το 50% ανήκει σε νέους 18-39 ετών και μόλις το 6% σε πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες για βαριά νόσηση. Για αυτόν τον λόγο, απηύθυνε έκκληση στους νέους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές με ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντός τους.

Δείτε επίσης