Ελλάδα

Ρεβεγιόν στις 22.00 με «μενού» τα μέτρα - Σήμερα οι ανακοινώσεις, από αύριο σε ισχύ

xristougenna-2022-psyrri0

Στις 09.30 η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στις 12 η συνεδρίαση της Επιτροπής

Για ένα πολύ δύσκολο δεκαπενθήμερο προειδοποιούν οι ειδικοί με φόντο το χθεσινό «μαύρο» ρεκόρ των σχεδόν 22.000 κρουσμάτων, που επιβεβαιώνει την κυριαρχία της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον» και στην Ελλάδα. Η περίοδος κατά την οποία εκδηλώνεται το ξέσπασμα του νέου πανδημικού «κύματος» βοηθά την παραλλαγή αυτή να διασπαρεί πολύ ευκολότερα και σε χρόνο εξπρές στην κοινότητα, καθώς παραδοσιακά οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένες με οικογενειακά τραπέζια, εξόδους, καθώς και επαναπατρισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβέρνηση και επιστήμονες προσανατολίζονται στην επίσπευση αλλά και στην αυστηροποίηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα με αρχική ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου, προκειμένου να ελεγχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά τις ημέρες γύρω από την Πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, σήμερα «κλειδώνουν» και ανακοινώνονται τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμά τους. Αναμένεται, λοιπόν, να εφαρμοστούν ήδη από τις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Στις 09.30 το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του και του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Ειδικών και στη συνέχεια θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς όσον αφορά τους χώρους της εστίασης και της διασκέδασης αναμένεται να μεταφερθεί για τις 22.00 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου ήταν:

Για την εργασία:

· Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα εφαρμοστεί έως και 50% και

· κυλιόμενο ωράριο.

Για την εστίαση – διασκέδαση:

· λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά αν δεν τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική.

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση,

· Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι,

· επιβάλλονται μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και

· 6 άτομα ανά τραπέζι.

Για τα γήπεδα:

· πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

· Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

· επίσκεψη μόνο με pcr test 48 ωρών,

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα

· απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες

· εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Γ. Οικονόμου: Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να φέρουμε τα μέτρα νωρίτερα

Στο μεταξύ, την επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων προανήγγειλε από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα Χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομένα όμως αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα. Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου και τόνισε πως έμειναν σταθεροί στις βασικές στρατηγικές επιλογές επειδή υπάρχει σχέδιο, όχι στην τύχη.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η επιτροπή θα εισηγηθεί την μετάθεση των μέτρων νωρίτερα από αύριο ή μεθαύριο και πως θα είναι ξεκάθαρες σαφείς συστάσεις και οδηγίες για το ρεβεγιόν την πρωτοχρονια και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια καθώς και για την εστίαση και την διασκέδαση. Για τον ενδεχόμενο να έρθει καθολικό lockdown, o κ. Οικονόμου, σημείωσε πως δεν φαίνονται στον ορίζοντα καθολικοί περιορισμοί.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος ανέφερε πως θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου ίσως με πιο αυστηρό έλεγχο τεστ. «Θα έχουμε χρόνο μπροστά μας μεχρι τότε για να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν», επισήμανε ενδεικτικά και τόνισε πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο τρόπος που λειτούργησαν τα σχολεία απέδωσε και έμεινα τα σχολεία ανοιχτά. Σχετικά με τα μαγαζιά ο ίδιος ανέφερε πως δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι και πως δεν έχει εισηγηθεί κάτι σχετικά η επιτροπή.

Θ. Πλεύρης: Θα αλλάξουν τα δεδομένα για το ρεβεγιόν

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για νέα μέτρα, αλλά να ισχύσουν νωρίτερα αυτά που αποφασίστηκαν.

Ερωτηθείς για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι αν τα μέτρα τεθούν σε ισχύ νωρίτερα, θα υπάρξει προσαρμογή, ώστε το ρεβεγιόν να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργεί υπερμεταδοτικότητα. Όσο για το ωράριο στο ρεβεγιόν σε κέντρα διασκέδασης και εστίασης; «Θα εκτιμηθεί το γεγονός ότι ο χρόνος αλλάζει στις 12» απάντησε σε σχετική ερώτηση. Ακόμη, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του πλαισίου ανοίγματος των σχολείων ώστε να μην ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου.

«Δεν αλλάζουν τα πλάνα της κυβέρνησης ως προς τα μέτρα. Αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή, ίσως αλλάξει ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων, τα οποία έχουν αποφασιστεί. Είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ο χρόνος εφαρμογής. Να γίνει από αύριο ή την Πέμπτη. Θα δούμε τι άνοδος θα υπάρξει και τι πίεση θα έχει το Εθνικό σύστημα Υγείας. Είχε αρχίσει να πέφτει η Δέλτα, αλλά η Όμικρον ήρθε σε σημείο, όπου δεν έχει γίνει αποσυμφόρηση», σημείωσε.

Δείτε επίσης