Ελλάδα

Ο χρόνος φεύγει, η Όμικρον επελαύνει - Όλα τα μέτρα που ισχύουν από Πέμπτη

xristougenna

Νωρίτερα έφερε η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας - Αναλυτικά όσα ισχύουν από αύριο το πρωί.

Στη χώρα μας καταγράφηκε σήμερα νέο «μαύρο» ρεκόρ με 28.828 νέες μολύνσεις, 72 θανάτους και 620 διασωληνωμένους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, περίπου το 60-70% των κρουσμάτων προέρχονται από την παραλλαγή Όμικρον, η οποία μεταδίδεται αστραπιαία.

Εξάλλου, ο ΠΟΥ εκφράζει έντονη ανησυχία για την συνύπαρξη των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον, διατυπώνοντας φόβους για επερχόμενο «τσουνάμι κρουσμάτων» και ζητώντας παράλληλα δίκαιη κατανομή των εμβολίων.

Τα δεδομένα αυτά, συνεκτίμησαν κυβέρνηση και ειδικοί με αποτέλεσμα να προχωρήσουν στην εσπευσμένη εφαρμογή των μέτρων από τα ξημερώματα της Πέμπτης, 30 Δεκεμβρίου και όχι από τις 3 Ιανουαρίου όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, εστίαση και διασκέδαση να κλείνουν στις 12, χωρίς μουσική. Η μόνη εξαίρεση -αλλά και πάλι χωρίς μουσική - προβλέπεται για την παραμονή Πρωτοχρονιάς, οπότε το ωράριο θα επιμηκυνθεί ως τις 2 τα χαράματα, με όλους όμως τους περιορισμούς που έχουν αναφερθεί.

Τα μέτρα ισχύουν μεν από αύριο το πρωί ως τις 16 Ιανουαρίου.

Κάποια πρώτα στοιχεία έδωσε απόψε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος σε σχέση με όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο, αλλά πρόσθεσε ότι είναι νωρίς για αισιόδοξες προβλέψεις.

Ετσι, αναπροσαρμόζοντας τις τακτικές κυβέρνηση και ειδικοί θα κινούνται εφεξής. Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής, εφόσον υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω αυστηροποίηση, θα μπουν στο τραπέζι και τα πρωτόκολλα στα σχολεία, νέοι περιορισμοί στα ωράρια και στη λειτουργία καταστημάτων κλπ.

Το δεύτερο όπλο στο οποίο φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ουσιαστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, στο τραπέζει έχει πέσει η σκέψη να καταστεί -εμμέσως - υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 50 ετών, κατά τα πρότυπα του μέτρου για τους άνω των 60. Στο σκεπτικό των ιθυνόντων είναι η απόφαση για εκείνη την ηλικιακή ομάδα, επέφερε αύξηση κατά περίπου 140.000 στους εμβολιασμούς, ως εκ τούτου, αναμένουν η αντίστοιχη αύξηση και στις κρίσιμες ηλικιακές ομάδες από 50 έως 60. Υπάρχουν αι σκέψεις για υποχρεωτικότητα από τους 40 και άνω, αν και δεν είναι οι επικρατέστερες σήμερα.

Ο Θ. Πλεύρης τόνισε: «Η κυβέρνηση προφανώς και το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού», ανέφερε ο υπουργός Υγείας κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που τίθενται σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης.

Οπως είπε ο κ. Πλεύρης «έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα». Πρόσθεσε ακόμη ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών που η αναμνηστική δόση έγινε εμμέσως υποχρεωτική καθώς δεν υπάρχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων που δεν έκαναν την τρίτη δόση, «δείχνουν τον δρόμο να υπάρξουν αντίστοιχες ρυθμίσεις, προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που να μας προστατεύει από τον κορωνοϊό».

Ο υπουργός προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά.

Τα μέτρα που ισχύουν από τις 6 το πρωί της 30ης Δεκεμβρίου

Διασκέδαση-εστίαση θα λειτουργήσουν από αύριο ως εξής:

-Μόνο μέχρι τις 12 το βράδυ.
-Εως 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
-Απαγορεύεται η μουσική

Εξαίρεση: Για την παραμονή το ωράριο θα ισχύει μέχρι τις 2 το πρωί αλλά με όλες τις άλλες απαγορεύσεις.

Μέσα στις απαγορεύσεις, είπε ο υπουργός, είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 16 Ιανουαρίου

-Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
-Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις.
-Μέσα στις απαγορεύσεις, είπε ο υπουργός, είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, τα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.
-Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
-Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
-Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Δείτε επίσης