Ελλάδα

Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για την «Όμικρον»: Συμπτώματα, χρόνος επώασης - Τι ισχύει με μοριακά και rapid test

Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για την «Όμικρον»: Συμπτώματα, χρόνος επώασης - Τι ισχύει με μοριακά και rapid test

Χθες καταγράφηκαν 35.580 νέα κρούσματα, με πάνω από 15.000 να εντοπίζονται στην Αττική

Στη δίνη του κορωνοϊού, και συγκεκριμένα της μετάλλαξης «Όμικρον» βρίσκεται η χώρα μας, μια «ανάσα» προτού υποδεχτούμε το νέο έτος, με τους ειδικούς να κατευθύνουν τους πολίτες, αναφορικά με τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής και το πότε πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακά ή rapid test.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα κρούσματα της μετάλλαξης ανέρχονται πλέον σε ποσοστό 60%, όπως επιβεβαιώνουν υψηλόβαθμες πηγές του κέντρου γονιδιωματικής ανάλυσης της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Υπενθυμίζεται ότι χθες καταγράφηκαν 35.580 νέα κρούσματα, με πάνω από 15.000 να εντοπίζονται στην Αττική, εκ των οποίων τα περίπου 5.000 είναι στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, νέο ρεκόρ μολύνσεων καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη, με περίπου 4.000 κρούσματα.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, self ή rapid test συνέστησε η Βάνα Παπαευαγγέλου για όποιον εμφανίζει τα κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού (βήχας, υψηλός πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης) ή τα ιδιαίτερα που συνοδεύουν την παραλλαγή «Όμικρον» (καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμος).

Επίσης, η χρήση αντιγονικών τεστ συστήνεται προτού βγούμε και έπειτα από την πιθανή έκθεση στον ιό (π.χ. μετά την παρουσία σε χώρους συνωστισμού, ψυχαγωγίας, εστίασης, διασκέδασης), πόσο μάλλον αν επίκειται συνάντηση με άτομα, τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επιπλέον, αντιγονικά τεστ τέλος συστήνεται να γίνονται και στα παιδιά που πλέον, με το κλείσιμο των σχολείων, δεν υπόκεινται πια στο αυστηρό πλαίσιο συστηματικού ελέγχου που εφαρμόζεται στις σχολικές μονάδες.

Όσον αφορά στον μοριακό έλεγχο, απαιτεί 4-6 ώρες συνήθως για να εκτελεστεί, είτε μία ημέρα ή και παραπάνω σε περιόδους που τα εργαστήρια δέχονται υψηλό αριθμό δειγμάτων προς ανάλυση όπως αυτή που διανύουμε.

Η χρήση του τεστ pcr προβλέπεται για άτομα με αρνητικά διαγνωστικά rapid αλλά επίμονα σοβαρά συμπτώματα. Υπενθυμίζεται ακόμα πως ο μοριακός έλεγχος είναι αναγκαίος για έκδοση πιστοποιητικού νόσησης αλλά και για ενήλικους επιβάτες πτήσεων εσωτερικού και ταξιδιώτες από άλλες χώρες (εντός 72 ωρών από το ταξίδι) και την κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις εφόσον απουσιάζει πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ειδικότερα ανέφερε πως το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη συμφωνία αποτελέσματος rapid και PCR (σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος για το πρώτο λόγω χαμηλού φορτίου και άρα μικρού κίνδυνου μετάδοσης) είναι μερικές ώρες μέχρι μία ημέρα. «H PCR δεν βοηθά να ανακοπεί η μετάδοση γιατί μέχρι να βγει το αποτέλεσμά της θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid», εξήγησε.

Ακόμα, διευκρίνισε ότι σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας πολλοί ασυμπτωματικοί θα βγουν αρνητικοί στο rapid και θετικοί στην PCR χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως είναι μεταδοτικοί.

«Η PCR μπορεί να βγαίνει θετική ακόμα και 30 ημέρες μετά την αρχική λοίμωξη», δήλωσε.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες που δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, πλέον ισχύει ο κανόνας «5+5», σύμφωνα με τον οποίο:

  1. για επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19 ή/και συμπτώματα (απομόνωση)

Δείτε επίσης