Ελλάδα

Όσα ξέρουμε για τις «Delmicron» και «Florona» - Ανησυχία για το «κοκτέιλ» μεταλλάξεων και γρίπης

eody-rapid-tests

Η «Florona» δεν είναι νέο στέλεχος του κορωνοϊού

Μεγάλη ανησυχία δημιουργεί η ταυτόχρονη προσβολή από κορωνοϊό και γρίπη, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και η δεύτερη βρίσκεται σε έξαρση.

Μετά την εμφάνιση της «Florona» στο Ισραήλ, που πρόκειται για «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού, προβληματισμό προκαλεί και ο συνδυασμός των μεταλλάξεων «Δέλτα» και «Όμικρον» που έχει ονομαστεί «Delmicron».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος ξεκαθάρισε ότι η «Floruna» δεν είναι νέο στέλεχος του ιού.

«Το Florona να το ξεκαθαρίσουμε, δεν πρόκειται για νέο στέλεχος, πρόκειται για ένα περιστατικό στο Ισραήλ σε έγκυο γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Νόσησε ταυτοχρόνως από κορονοϊό και από ιό της γρίπης. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχει πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

«Η έκκληση είναι όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη να τρέξουμε να εμβολιαστούμε γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα μέτρα προφύλαξης τόσο από την γρίπη, όσο και από τον κορωνοϊό, είναι τα ίδια.

Αναφορικά με τη «Delmicron», εξήγησε ότι ο όρος προέρχεται από των μεταλλάξεων «Δέλτα» και «Όμικρον».

«Επειδή θα ακούσουμε μια νέα λέξη που είναι η Delmicron, να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από τα μετάλλαξη Δέλτα και τη μετάλλαξη Όμικρον. Πάλι να ξεκαθαρίσουμε ότι φαίνεται να είναι η ταυτόχρονη μόλυνση από δύο μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού. Αυτό χρειάζεται μια επιτήρηση» είπε.

«Αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως το κύριο πρόβλημα που έχουμε όσον αφορά στις νοσηλείες είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Εμείς στη χθεσινή εφημερία που είχαμε, στις 15 εισαγωγές ασθενών, είχαν χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με το στέλεχος Δέλτα. Ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ενώ έχουμε την Όμικρον που κυριαρχεί, εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στις νοσηλείες από την Δέλτα» υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.


Σύμφωνα με τον καθηγητή ΕΚΠΑ, ένα αισιόδοξο σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας είναι η μετάλλαξη «Όμικρον», που κυριαρχεί στην Ελλάδα και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερες πιθανότητες νοσηλείας να μπορεί να προστατέψει όσους έχουν μολυνθεί, από σοβαρότερες μεταλλάξεις όπως είναι η Δέλτα. Όπως είπε, μένει να φανεί αν κάποιος που νοσεί από «Όμικρον», εμβολιασμένος ή μη, θα είναι στο μέλλον προστατευμένος από τον κορωνοϊό και τις άλλες μεταλλάξεις.

Δείτε επίσης