Ελλάδα

Τα επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

sxoleio

Η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει, έχοντας στο «τραπέζι» το σενάριο αλλαγών του Πρωτοκόλλου, για ασφαλέστερο άνοιγμα των σχολείων

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, όπου θα συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων, είναι στραμμένη όλη η προσοχή.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, παρά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών του Πρωτοκόλλου και τονίζοντας ότι θα επιστρατευτούν όλα τα «εργαλεία» για τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία με ενισχυμένο testing, περισσότερες φορές την εβδομάδα και με rapid αντί για self test.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, συζητείται να γίνουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό κρούσματος δηλαδή σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test και καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) καθώς θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης. Τα test προτείνεται να γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7 ενώ η καραντίνα να ισχύει για 5 ημέρες.

Επίσης, υπό συζήτηση είναι η μείωση του ποσοστού ποσοστό των μαθητών που απαιτείται να βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα και από 50% συν 1 να γίνει 30% συν 1.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. Ωστόσο, «κλειδί» θα αποτελέσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα έως τότε.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο «τραπέζι» της Επιτροπής βρίσκονται τα παρακάτω σενάρια:

-Παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες και επανέναρξη των μαθημάτων στις 17 ή 24 Ιανουαρίου.

-Μετάθεση της επανέναρξης των μαθημάτων κατά μία ή δύο εβδομάδες αργότερα και παράλληλη εφαρμογή των μέτρων αυξημένου τέστινγκ και αλλαγής του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Δείτε επίσης