Ελλάδα

«Όμικρον»: Κρίσιμη εβδομάδα μετά το ρεβεγιόν

omikron

Επιτακτική γίνεται η τρίτη δόση του εμβολίου

«Τσουνάμι» κρουσμάτων αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι άκρως μεταδοτική, ενώ τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έγιναν πολλές οικογενειακές συγκεντρώσεις, γεγονός που φοβίζει τους ειδικούς.

Λόγω της επέλασης της νέας παραλλαγής, επιτακτική γίνεται η τρίτη δόση του εμβολίου. Παρά το γεγονός ότι η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ εύκολα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και με βάση τα δεδομένα του εξωτερικού, συνδέεται με ήπια συμπτώματα και λίγες νοσηλείες.

Τουτέστιν, αρκετοί νοσούντες δεν θα χρειαστεί να κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο ή ΜΕΘ, με το ΕΣΥ να είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένο, λόγω των περιστατικών του κορωνοϊού που συνδέονται με τη «Δέλτα».

Ο Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για κορύφωση της πανδημίας τον Ιανουάριο, ενώ τάχθηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου.

«Εγώ λέω να κοιτάξουμε το τσουνάμι που έχουμε μπροστά μας αυτήν και την επόμενη εβδομάδα και να μην ονειρευόμαστε τι θα γίνει σε μερικούς μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ πρόσθεσε: «Δεν ενδιαφέρει και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι και πολλοί που κάνουν self test και δεν ανακοινώνονται κάπου ή είναι και test που βγαίνουν αρνητικά.

Όταν έχεις τόσο γρήγορο και σύγχρονο ιό, υπάρχει τσουνάμι, καθώς όλοι μολύνονται ο ένας από τον άλλον πολύ γρήγορα, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, που δεν είναι θωρακισμένες με τα εμβόλια, έχουμε περίπου το 25% του πληθυσμού αθωράκιστο.

Είναι προφανές για μένα ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα, το έχω πει εδώ και καιρό, πρέπει όλοι να κάνουμε το εμβόλιο… χθες.

Ο λόγος που βλέπουμε πολλούς ανθρώπους γύρω μας να μολύνονται, αλλά να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο, είναι το εμβόλιο και πρέπει να δοξάζουμε την δύναμη που μας τα έδωσε».

Από τη μεριά του, ο Νίκος Τζανάκης έκανε επίσης λόγο για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, προτείνοντας στο άνοιγμα των σχολείων να γίνει στις 17 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, είπε: «Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε την σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ της άποψης να κάνουν υπομονή οι εκπαιδευτικοί και μην φέρνουν αντιρρήσεις ώστε να παραταθεί η χρονιά ή να εξοικονομηθούν η μία ή δύο εβδομάδες των διακοπών.

«Κανείς δεν λέει όχι στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κανείς δεν λέει να γυρίσουμε στην τηλεκπαίδευση. Αν παραταθεί το διάστημα των χριστουγεννιάτικων διακοπών», υποστήριξε ο κ. Τζανάκης, «θα έχουμε διασφαλίσει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών πριν γυρίσουν στα σχολεία και τα σχολεία να ανοίξουν σε μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή».

Έκανε την εκτίμηση, μάλιστα, ότι όταν το 20 – 25 των μαθητών ανά τάξη νοσήσουν είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν τα τμήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να μείνουν τώρα οι γονείς στα σπίτια, παίρνοντας μια άδεια ειδικού σκοπού, έχοντας τα παιδιά τους υγιή».

Δείτε επίσης