Ελλάδα

Στα θρανία με αυξημένο testing από τις 10 Ιανουαρίου - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα σχολεία

Στα θρανία με αυξημένο testing από τις 10 Ιανουαρίου - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα σχολεία

Με αυξημένο testing η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της «Όμικρον»

«Καυτό» θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων, με την «έκρηξη» των κρουσμάτων της «Όμικρον» να γίνεται εν μέσω διακοπών και σήμερα, Τρίτη, να λαμβάνονται οι αποφάσεις για το αν οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία κανονικά, στις 10 Ιανουαρίου, ή αν θα παραταθεί το διάστημα που θα μείνουν μακριά από αυτά, προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού.

Η συνεδρίαση των ειδικών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ χθες έγιναν δύο συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, μία το πρωί και μία το απόγευμα, που αφορούσαν στην επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Vradini.gr», η κυβέρνηση επιθυμεί το άνοιγμα των σχολείων να γίνει στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο, με αυξημένο testing. Ειδικότερα, στο «τραπέζι» βρίσκεται η πρόταση διενέργειας rapid και όχι self test, όπως γινόταν μέχρι πρότινος, κάθε 5 και όχι κάθε 7 ημέρες.

Σε περίπτωση που το μέτρο αυτό τεθεί σε εφαρμογή, rapid test θα είναι υποχρεωμένα να κάνουν όλα τα παιδία, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι. Επίσης, η καραντίνα ενός μαθητή που θα βρίσκεται θετικός στον κορωνοϊό θα είναι στις 5 ημέρες, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν το χρονικό αυτό διάστημα θα αλλάζει ανάλογα με το αν είναι εμβολιασμένος ή όχι.

Όσον αφορά στο κλείσιμο του τμήματος, θα εφαρμοστεί, πιθανότατα, το 30%+1 και όχι το 50%+1 που ισχύει τώρα. Δηλαδή, στο τμήμα θα μπαίνει λουκέτο εφόσον αρρωστήσουν λιγότεροι από τους μισούς μαθητές.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνες, σε 81.000 τμήματα πανελλαδικά, μέχρι σήμερα έχει κλείσει μόλις το 0,02% που δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδει σε μεγάλο βαθμό στις τάξεις.

Κάπως έτσι λειτουργούν και τα περισσότερα σχολεία στην Ευρώπη, ενώ το σενάριο της τηλεκπαίδευσης έχει αποκλειστεί.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προτείνουν οι μαθητές να γυρίσουν στα σχολεία στις 24 Ιανουαρίου, προκειμένου να έχει υπάρξει αποκλιμάκωση της «Όμικρον», η οποία θα γίνει μέσα στον μήνα, όπως τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», δήλωσε:

«Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα δούμε την αποκλιμάκωση εντός του Ιανουαρίου. Το δεύτερο σενάριο, που έχει μια μικρότερη πιθανότητα, είναι αποκλιμάκωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω ότι θα φθίνει σύντομα».

Υπέρ της παράτασης των διακοπών οι περισσότεροι ειδικοί


Δείτε επίσης