Ελλάδα

Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα με τεστ τρεις φορές την εβδομάδα

sxoleia-taxeis

Self test τρεις φορές την εβδομάδα, πότε θα κλείνει το τμήμα

Στα θρανία επιστρέφουν στις 10 Ιανουαρίου οι μαθητές, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων -θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της υποεπιτροπής Επιδημιολόγων- και στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις από την ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι απόφαση για άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, εν μέσω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων λόγω της Όμικρον, στηρίζεται σε παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς και επιδημιολογικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Vradini.gr», η κυβέρνηση επιθυμεί το άνοιγμα των σχολείων να γίνει στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο, με αυξημένο testing. Ειδικότερα, στο «τραπέζι» βρίσκεται η πρόταση διενέργειας self test τρεις φορές την εβδομάδα αντί για δύο, που ίσχυε έως τώρα. Συγκεκριμένα, κάθε Κυριακή, Τρίτη και Πέμπτη.

Ακόμη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται όλοι οι συμμαθητές στο τμήμα του μαθητή που νόσησε να κάνουν rapid test. Τώρα μόνον οι ανεμβολίαστοι κάνουν rapid και οι εμβολιασμένοι self test, ενώ εξαρτάται και εάν κάθονται κοντά στο θρανίο του μαθητή. Η αρχική ιδέα όλοι να επιστρέψουν τη Δευτέρα έχοντας κάνει rapid και να συνεχίζουν με self, φαίνεται πως έχει αποσυρθεί.

Επίσης, η καραντίνα ενός μαθητή που θα βρίσκεται θετικός στον κορωνοϊό, θα είναι στις 5 ημέρες, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν το χρονικό αυτό διάστημα θα αλλάζει ανάλογα με το αν είναι εμβολιασμένος ή όχι.

Όσον αφορά στο κλείσιμο του τμήματος, θα εφαρμοστεί, πιθανότατα, το 30%+1 και όχι το 50%+1 που ισχύει τώρα. Δηλαδή, στο τμήμα θα μπαίνει λουκέτο εφόσον αρρωστήσουν λιγότεροι από τους μισούς μαθητές.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνες, σε 81.000 τμήματα πανελλαδικά, μέχρι σήμερα έχει κλείσει μόλις το 0,02% που δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδει σε μεγάλο βαθμό στις τάξεις.

Κάπως έτσι λειτουργούν και τα περισσότερα σχολεία στην Ευρώπη, ενώ το σενάριο της τηλεκπαίδευσης έχει αποκλειστεί.

Δείτε επίσης