Ελλάδα

Πως παίρνουμε άδεια από τη δουλειά σε περίπτωση νόσησης

thanos-pleuris-1

Η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πλέον κυρίαρχη στη χώρα μας

Άδεια από τη δουλειά θα μπορούν οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι να παίρνουν με θετικό rapid test, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση PCR test, όπως αναμένεται να προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, η οποία θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού λόγω «Όμικρον» υποχρεώνουν σε αλλαγή του τρόπου χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, με ΚΥΑ, που θα εκδοθεί άμεσα, οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν τη θετικότητα με PCR.

Όσον αφορά στην αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζόμενους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να το αποδέχονται. Η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πλέον κυρίαρχη στη χώρα μας.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ, η οποία σε πρώτη φάση παρατηρείται στα επείγοντα περιστατικά κυρίως, και στις απλές κλίνες.

«Είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται» σημείωσε και αναφέρθηκε στη συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Άμεσα, όπως είπε, θα διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές το 10% έως 15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περιστατικά.

Συνεργασία υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non covid περιστατικά στο ΕΣΥ, αλλά και σε άλλα περιστατικά non covid που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές κλινικές, κατόπιν κατεύθυνσης που δίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση», είπε ο υπουργός, «και προβαίνουμε σε παρεμβάσεις όπου χρειάζεται».

Τέλος, αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου για άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας ότι βούληση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά.

«Το πρωτόκολλο των τελευταίων 4 μηνών λειτούργησε άψογα. Με τον ίδιο τρόπο, τα σχολεία θα ανοίξουν με ασφαλή τρόπο και με αυξημένα τεστ», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Δείτε επίσης